Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντιπαράθεση για το ΓεΣΥ, ο φόρος κατανάλωσης στα αυτοκίνητα, το Κυπριακό και το κόστος για την υγεία είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η Σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, το πόθεν έσχες Υπουργών, η κατοχύρωση του χαλλουμιού και ο μαραθώνιος στη Λευκωσία.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Έβγαλαν μαχαίρια» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι ξέσπασε τρικούβερτος καβγάς ανάμεσα σε Νικόλα Παπαδόπουλο, Γιώργο Λιλλήκα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών με αφορμή την κυριακάτικη συνέντευξη Λιλλήκα στην «Αλήθεια» και την βαριά κατηγορία που ευθέως εξαπέλυσε κατά ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, ότι υποσκάπτουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για χαμηλές προσδοκίες αναφορικά με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμη, γράφει για ιστορική σύνοδο ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Πάνε για μηδενικό φόρο αυτοκινήτων» και γράφει ότι κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναμένεται σήμερα να εισηγηθεί στην ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής την επιβολή μηδενικού φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα, αντί κατάργησης όπως προτείνει η Κυβέρνηση. Αλλού γράφει για τον διαδικτυακό καβγά Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα με αφορμή το ΓεΣΥ. Επίσης γράφει ότι στη Βουλή βρίσκεται εδώ και μήνες το Πόθεν Έσχες νυν και τέως Υπουργών που προέκυψαν με την επανεκλογή Αναστασιάδη πριν από ένα χρόνο, ωστόσο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πόθεν Έσχες το κρατάει μέχρι σήμερα μακριά από τους πολίτες.

«Αναγνώριση μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι σχέδιο αναβάθμισης του ψευδοκράτους έχει θέσει σε εφαρμογή το κατοχικό καθεστώς, ενώ προσθέτει ότι αυτό διαφαινόταν εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως μέσα από τα λεγόμενα του ευνοούμενου της Άγκυρας στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ελληνοκύπριοι δικηγόροι «δασκαλεύουν» Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές πως να διεκδικήσουν ανάκτηση των ακινήτων τους τα οποία τελούν υπό τη διαχείριση του Υπουργού Εσωτερικών. Επίσης γράφει για Μαραθώνιο ταλαιπωρίας την Κυριακή στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ασήκωτο βάρος η υγεία για τα νοικοκυριά» γράφει ότι την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ΓεΣΥ καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat, αφού εννέα στους δέκα αντιμετωπίζουν σοβαρές έως πολύ σοβαρές δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμη γράφει ότι άλλα λέει η Κυβέρνηση και άλλα η Κομισιόν για το χαλλούμι. Επίσης γράφει ότι οικονομικά και άλλα κριτήρια για την παραχώρηση ακινήτων του Συνεργατισμού σε δήμους και κοινότητες θέτει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/02/2019 07:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: