Η Αλβανία εισέρχεται σε περίοδο απόλυτου χάους: Πως επηρεάζεται η Ελληνική Μειονότητα;




Σε βαθιά κρίση η οποία όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλεί τον Εντι Ράμα, έχει εισέλθει η Αλβανία, αποτέλεσμα της διαφθοράς, της κυριαρχίας του οργανωμένου εγκλήματος και της διασύνδεσης του με τους πολιτικούς, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου αλλά και την αδυναμία της Αντιπολίτευσης να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή.

  • Με την απόφαση των βουλευτών της Αντιπολίτευσης να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα, επιχειρείται μια έσχατη κλιμάκωση με σκοπό την αποδυνάμωση του Ε. Ράμα, ο οποίος ελέγχοντας ασφυκτικά το κράτος την δικαιοσύνη και έχοντας την ανοχή και στήριξη του οργανωμένου εγκλήματος, έχει οδηγήσει σε ασφυξία την δημοκρατική λειτουργία στην χώρα αλλά και την ίδια την αντιπολίτευση, η οποία δεν φαίνεται να διαθέτει και πολλές επιλογές αντίδρασης.

Μετά τις διαδηλώσεις των φοιτητών η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης και η προσπάθεια εισβολής στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και τα επεισόδια με την Αστυνομία έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα, καθώς είναι προφανές το αδιέξοδο και για την αντιπολίτευση, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ώστε να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο κ. Ραμα, ενώ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις.

Αρνητικό όμως είναι το μήνυμα που στέλνουν και οι ξένες πρεσβείες οι οποίες προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός, έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από την αντιπολίτευση και μάλιστα έδειξαν να αποδοκιμάζουν την παραίτηση των βουλευτών. Τέτοια μηνύματα μάλλον αποθρασύνουν τον κ. Ράμα ο οποίος έτσι συνεχίζει να απορρίπτει κάθε ιδέα συνεννόησης.

  • Ακόμη όμως κι αν η παράταση αυτής της κρίσης οδηγήσει τον κ. Ράμα σε πρόωρες εκλογές , οι οποίες θα διεξαχθούν σε κλίμα έντασης και επικίνδυνης πόλωσης, το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει και πάλι ο κ. Ράμα καθώς ελέγχει τους κρατικούς μηχανισμούς και μέσω των τοπικών συμφερόντων έχει ισχυρούς (ρουσφετολογικούς) δεσμούς σε όλη την Αλβανία.

Αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λ. Μπάσα δε έχει κατορθώσει να εμπνεύσει τους Αλβανούς πολίτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια των συγκεντρώσεων οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος φώναζαν το όνομα του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα έχει αναλάβει και το βάρος προσωπικών επιθέσεων εναντίον του Ε. Ράμα, αντιπαραθέσεις οι οποίες πολύ συχνά βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Η μοναδική πιθανότητα να μπορέσει η Αντιπολίτευση να απειλήσει τον Ε. Ραμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε πρόωρες εκλογές είναι να υπάρξει συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, κόμμα που ίδρυσε ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του οποίου τώρα είναι η σύζυγος του Μόνικα Kρυεμάδι.

  • Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ που καθώς ο πρόεδρος του Β. Ντούλες έχει εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα, συντάσσεται μαζί του, καθώς οι σχέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ με το Ε. Ράμα έχουν επιδεινωθεί περισσότερο μάλιστα μετά τα όσα ακολούθησαν τον θάνατο του Κωσταντίνου Κατσίφα.

Η παράταση της πολιτικής κρίσης και το ενδεχόμενο ο κ. Μπάσα να επιλέξει το μποϊκοτάρισμα των Δημοτικών Εκλογών το καλοκαίρι (προκειμένου να αποφύγει ένα κακό αποτέλεσμα που θα υπονομεύσει την θέση του στο Κόμμα) προκαλεί ανησυχία στο ΚΕΑΔ, καθώς μόνο σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, έστω και σε επίπεδο εφορευτικών επιτροπών, θα έχει ισχυρές πιθανότητες να διεκδικήσει τον Δήμο Χειμάρρας με υποψήφιο τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη.

Ένας Δήμος που έχει συμβολική σημασία για την μειονότητα αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ο Δήμος χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση των σχεδίων υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη και συνέχεια στις συνομιλίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει μεταξύ των Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι που είχαν καλύψει όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και αφορούσαν φυσικά και το μείζον ζήτημα της Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων Ζωνών.

  • Χωρίς πρόοδο στα διμερή ζητήματα ,στο θέμα της Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών αλλά και στον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει, εφόσον φυσικά τεθεί το ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Πάντως η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο κράτος δικαίου, φαίνεται ότι κλείνουν τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη.

Ίσως και έχοντας επίγνωση αυτού ο κ. Ράμα πυροδοτεί την ένταση στο Εξωτερικό αλλά και οξύνει με κάθε ευκαιρία τις σχέσεις με την Ελλάδα, προκειμένου να μετακυλήσει αλλού τις ευθύνες που θα έχει αποκλειστικά ο ίδιος για μια αρνητική απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Ν.Μ., LIBERAL

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν επιβάλλουν κυβερνήσεις: Ο ελληνικός λαός ψηφίζει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: