Ετοιμάζονται για το “Βόρεια Μακεδονία” στα Σκόπια: Αλλαγές στο κυβερνητικό κτίριο




Η χώρα ετοιμάζεται για την αλλαγή της ονομασίας της, σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  • Ήδη, τις πρώτες πρωϊνές ώρες αφαιρέθηκαν τα γράμματα με την σημερινή ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από το κτίριο της κυβέρνησης, στο κέντρο των Σκοπίων. Στη θέση τους θα τοποθετηθούν νέα γράμματα με την καινούρια ονομασία της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
  • Κάτι τέτοιο ίσως να συμβεί αύριο, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου όπου στεγάζεται η κυβέρνηση, κατά την οποία θα τοποθετηθεί η σημαία του ΝΑΤΟ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και σε αυτήν θα παραστούν εκπρόσωποι του επιτελείου του ΝΑΤΟ και πρέσβεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας στα Σκόπια.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων εικάζουν πως οι πρώτες νέες πινακίδες με το καινούριο όνομα της χώρας θα τοποθετηθούν στις συνορικές διελεύσεις της χώρας με την Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στη συνοριακή διάβαση της Γευγελής (Μπογκορόντιτσα), απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων.

Όπως αναφέρει δε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ,  οι αλλαγές στο κυβερνητικό κτίριο δεν πέρασαν απαρατήρητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετούς χρήστες να διακωμωδούν την διαδικασία, υπενθυμίζοντας πόσες φορές άλλαξε το όνομα τα τελευταία σαράντα χρόνια (Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Δημοκρατία της Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κ.α.).

  • «Η ζωή κυλά κανονικά σήμερα στα Σκόπια. Δεν υπάρχουν ούτε διαδηλώσεις, ούτε αρκετές αντιδράσεις. Όπως και στο δημοψήφισμα η κοινωνία ήταν διχασμένη, άλλοι συμφωνούσαν και άλλοι διαφωνούσαν με την Συμφωνία των Πρεσπών έτσι και σήμερα άλλοι δείχνουν ενθουσιασμένοι και άλλοι αρκετά προβληματισμένοι» είπε στο ethnos.gr ο δημοσιογράφος τους Alsat TV Μπόγιαν Στογιανόφσκι.

Η συνταγματική αλλαγή του ονόματος αναμένεται να φέρει αλλαγές και στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη συζητείται αν θα ονομάζεται Ένωση Σοσιαλδημοκρατών της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) ή απλά Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDU).

Μετά τη ρηματική διακοίνωση η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στην επί δεκαετίες αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών. Μέχρι στιγμής, το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει κυρωθεί από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ και η Αλβανία αναμένεται να πράξει το ίδιο κατά τη διάρκεια τη μέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΘΝΟΣ

Νίκη της κεντροδεξιάς στην Ιταλία: Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Σαλβίνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: