Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με 20 νεκρούς κοντά σε πετρελαιοπηγή στην Συρία




Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε μια πετρελαιοπηγή και μέλη των δυνάμεων που μάχονται τους τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σήμερα, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε μια βάση της αραβοκουρδικής συμμαχίας στην ανατολική Συρία.

  • Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) επέρριψαν στο Ισλαμικό Κράτος την ευθύνη για την επίθεση αυτή, που έγινε στο χωριό Σεχέιλ.
  • Η κοινότητα αυτή απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την κυριότερη στρατιωτική βάση των SDF στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου οι αραβοκουρδικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τον τελευταίο θύλακα του ΙΚ στη Συρία.
  • Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο ενεργοποιήθηκε από απόσταση τη στιγμή που περνούσε από το σημείο μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε εργαζόμενους στην πετρελαιοπηγή Αλ Όμαρ, συνοδευόμενη από μέλη των SDF ανέφερε εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 14 εργαζόμενοι και έξι μέλη των SDF.

  • Ένας εκπρόσωπος των αραβοκουρδικών δυνάμεων, ο Αντνάν Αφρίν, επέρριψε την ευθύνη στους τζιχαντιστές. “Υπάρχουν πυρήνες (των τζιχαντιστών) που προσπαθούν να εμποδίσουν την προέλασή μας στην Μπαγκούζ”, υποστήριξε.

Τον Οκτώβριο του 2017 οι SDF κατέλαβαν την πετρελαιοπηγή του Αλ Όμαρ, την οποία είχαν μέχρι τότε υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές. Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αποκαταστάθηκαν και η παραγωγή έχει ξαναρχίσει, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πριν καταστραφεί, τον Οκτώβριο του 2015, από αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας η πετρελαιοπηγή αυτή απέφερε στους τζιχαντιστές περίπου 1,7-5,1 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
21/02/2019 18:28

Οι εκλογές πιέζουν τον Ερντογάν και η κυβέρνησή του τις τράπεζες για την παροχή φθηνών δανείων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: