Ανησυχητικές καταγγελίες για την ασφάλεια στις αερομεταφορές χρήζουν άμεσης διερεύνησης




Άρθρο της ιστοσελίδας DEFENCE POINT

Μια πληροφορία γενικής φύσεως που είχε φθάσει μέσω καταγγελίας στο DP και αφορούσε την τήρηση των διαδικασιών ασφάλειας των αερομεταφορών γενικώς, στον χώρο των αποκαλούμενων ως «εταιριών Wet Lease», δηλαδή αυτών που ενοικιάζουν στον πελάτη το αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμά του, ενίοτε δε και το αεροπορικό καύσιμο, μας οδήγησε στη διατύπωση μερικών ερωτημάτων σε πρόσωπα με εμπλοκή στον ευρύτερο χώρο των αερομεταφορών…

  • Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ο γενικός χαρακτήρας των απαντήσεων που δόθηκαν, μια δυσκολία στην απάντηση με σαφήνεια, με αποτέλεσμα η καχυποψία να επιταθεί, ενώ υπόψη μας στο μεταξύ είχε τεθεί ένα εφιαλτικό περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια πτήσης εταιρία του χώρου πριν ακριβώς τρία χρόνια.

Στο περιστατικό αυτό όπου φέρεται να αποφεύχθηκε η τραγωδία διάλυσης του εμπλεκόμενου αεροσκάφους στον αέρα από μια ευνοϊκή συγκυρία της τύχης, οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπήρχε εμπλοκή ελληνικής εταιρίας. Δεν επεκτεινόμαστε διότι μέχρι στιγμής κατέστη αδύνατο να διασταυρωθεί η πληροφορία.

  • Η ανησυχία έγινε μεγαλύτερη όταν με τη γνωστή μέθοδο της «προβοκατόρικης» διατύπωσης ερωτημάτων, προέκυψε εκνευρισμένα η απάντηση ότι «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι», εκτόξευση κατηγορίας δηλαδή κατά των «αρμοδίων αρχών» στην Ελλάδα.

Η κατηγορία είναι ότι φέρονται να υιοθετούν «χαλαρή στάση», με αποτέλεσμα να εναπόκειται στο φιλότιμο και τη συναίσθηση του προβλήματος εκ μέρους των επιχειρήσεων για την τήρηση των προβλεπομένων σε πλανητικό επίπεδο.

  • Το πρόβλημα δεν είναι απλό και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί αν αφορά μόνο τις αεροπορικές εταιρίες, αφού αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η φήμη της χώρας, εάν δηλαδή είναι επαρκώς οργανωμένη ώστε να παρέχει όλα τα εχέγγυα τήρησης ασφαλών διαδικασιών.

Διαδικασιών οι οποίες θα προστατεύσουν τη ζωή όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές εντός κι εκτός Ελλάδας, με τη λήψη όλων των μέτρων που θα αποτρέψουν κάποια τραγωδία της οποίας οι συνέπειες θα είναι προφανώς εξαιρετικά δυσμενείς.

  • Εάν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι, εκ των πραγμάτων το θέμα θα έρθει στο προσκήνιο «διά της βίας», με αποτέλεσμα να αρχίσει να ξετυλίγεται το «κουβάρι», εμείς οι δημοσιογράφοι να διαπιστώνουμε έκπληκτοι… την αποδιοργάνωση και να μιλάμε για «ασυλία» διαφόρων και υψηλής προστασία, πολιτική ή/και άλλη των «δικτυωμένων», οι οποίοι στην Ελλάδα είθισται να καταλήγουν ανεξέλεγκτοι.

Το θέμα είναι όμως η τραγωδία να μη συμβεί. Το ερώτημα για ποιον λόγο δεν γράψαμε τίποτα όλο αυτό το διάστημα είναι εύλογο. Η απάντηση είναι διότι η συγκεκριμένη αγορά δεν αποτελείται από μια-δυο μόνο εταιρίες, αλλά περισσότερες, με αποτέλεσμα την ανησυχία ότι «μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά».

  • Όσον αφορά το αυτονόητο ερώτημα στη συνέχεια, δηλαδή τι είναι αυτό που καταπολέμησε τον δισταγμό μας και οδήγησε στη σημερινή δημοσίευση σχετικού άρθρου, είναι ένα περιστατικό που περιήλθε σε γνώση μας προ μερικών ημερών και αφορά ένα σοβαρό περιστατικό στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων που συνέβη με ελληνικών συμφερόντων εταιρία του χώρου, σε μεσανατολική χώρα του Κόλπου.

Το περιστατικό φέρεται να ήταν τόσο σοβαρό και προφανώς η στάση που τηρήθηκε αρμοδίως στη συνέχεια πλημμελής ώστε άμεσα εμπλεκόμενοι που έτυχε να είναι αναγνώστες του DP φρόντισαν να μας ενημερώσουν ότι τέτοια αντιμετώπιση αποτελεί τον ορισμό του αγγλοσαξονικού «an accident waiting to happen»,δηλαδή ατύχημα ή δυστύχημα εν αναμονή…

  • Τα πράγματα είναι απλά. Στόχος του παρόντος δημοσιεύματος δεν είναι ο φθηνός εντυπωσιασμός διά υπονοουμένων, αλλά η κινητοποίηση των αρμοδίων ώστε να διαπιστωθεί εάν οι καταγγελίες ευσταθούν ή όχι. Δεν κρύβουμε ότι στο μυαλό μας ήρθαν οι καταγγελίες που ακολούθησαν την τραγωδία στην Αττική με το αεροσκάφος της κυπριακής εταιρίας «ΗΛΙΟΣ»…

Μακάρι να έχουμε πέσει θύμα παραπλάνησης, διότι ακόμα και η ελάχιστη πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα στον εν λόγω τομέα θα ήταν αυτοκαταστροφικό για τη χώρα, σε μια συγκυρία που θεωρεί ως… «βαριά βιομηχανία» τον τουρισμό. Δε χρειάζεται εξήγηση για ποιον λόγο οποιοδήποτε «παρατράγουδο» θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία.

Είναι ορισμένοι τομείς στους οποίους η ολιγωρία, απλά δεν υφίσταται ως επιλογή. Αν θέλουμε να αναστρέψουμε τη δυσμενέστατη κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση είναι το να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο, κυρίως ο δημόσιος τομέας, ελέγχοντας τον ιδιωτικό, όπου ενδεχομένως η επιδίωξη του κέρδους γίνεται σε βάρος αγαθών όπως η ασφάλεια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Defence Point

Κύριε Τσίπρα γιατί πάτε στην Τουρκία; Έχετε σκεφθεί τις επιπτώσεις σε περίπτωση αποτυχίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: