Κύριε Τσίπρα γιατί πάτε στην Τουρκία; Έχετε σκεφθεί τις επιπτώσεις σε περίπτωση αποτυχίας;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ*

Είμαστε θεατές του έργου που έχουν στήσει οι φίλοι μας οι Τούρκοι στο Αιγαίο με τις γκρίζες ζώνες, στο Καστελόριζο που αμφισβητούν την υφαλοκρηπίδα του και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο  Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλά σχεδόν καθημερινά για την «γαλάζια πατρίδα», ο κ. Τσαβούσογλου βρίσκεται στην ίδια συχνότητα και ο Ερντογάν μας τα «χώνει» για τα καλά σε κάθε ευκαιρία , αμφισβητώντας ουσιαστικά, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την συνθήκη της Λωζάνης.

  • Παρατηρούμε ότι και οι τρεις, ο κάθε αξιωματούχος της γείτονας χώρας, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, αφού επικαλούνται όλα τα γνωστά  που έχουμε ακούσει πολλάκις, στο τέλος του μηνύματός τους, επικαλούνται το διεθνές δίκαιο,  για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και της συνθήκης της Λωζάνης. Σας λέει κάτι το επιχείρημά τους;

Ο  Ερντογάν αντιμετωπίζει στην παρούσα χρονική περίοδο τον πονοκέφαλο των Κούρδων του YPG της Συρίας, οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε επικίνδυνο σημείο καμπής, που δεν γνωρίζουμε την καμπυλότητά του προς το παρόν, ο ρυθμός μεταβολής του οικονομικού δείκτη τους είναι σε φθίνουσα πορεία, και ακόμη δεν έχουν ξεχάσει το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αφού βλέπουμε ότι συνεχίζονται με έντονο ρυθμό οι  διώξεις των αντιφρονούντων πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτή την συγκυρία και αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που δεν γνωρίζουμε τι θα προκύψει στο μέλλον γιατί όλα τα ενδεχόμενα θετικά ή αρνητικά είναι ανοιχτά, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να πάρει το βαλιτσάκι του και να επισκεφτεί τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ποια είναι η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν κύριε Αλέξη Τσίπρα; Έχετε ξεχάσει την σχετικά πρόσφατη αποτυχημένη  επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα; Θυμάστε την αντίδραση του Ερντογάν και τα γεγονότα που προέκυψαν στην συνέχεια;

Είναι γνωστές κατά κόρο οι απόψεις του Ερντογάν σχετικά με όλα τα θέματα που μνημόνευσα, και, επίσης είναι γνωστές οι  θέσεις  μας οι οποίες έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας..

Άκουστε κύριε Πρωθυπουργέ:

  • Δεν καταλαβαίνω τους λόγους της επίσκεψης στη παρούσα χρονική περίοδο στη γειτονική χώρα, όπου οι γεωπολιτικές συνθήκες μας ευνοούν, εκτός και αν υπάρχουν και άλλες υπόγειες διαδρομές στο τραπέζι.
  • Γνωρίζουμε πολύ καλά την σουλτανική λογική του Ερντογάν και την διαχρονική λογική της Τουρκικής διπλωματίας που βήμα- βήμα κερδίζει έδαφος.
  • Γνωρίζουμε τις διαχρονικές Τουρκικές αξιώσεις, σχετικές με τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, και τα σχέδιά τους για την εκμετάλλευση/ διαχείριση των πιθανών ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι θετικό να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους γείτονες, είναι θετικό να μιλάμε και να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν διπλωματικά, είναι θετικό να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας, είναι θετικό να ελαττώσουμε αμοιβαία τους εξοπλισμούς που είναι εις βάρος της ποιότητας ζωής και των δύο λαών. Όμως για να προκύψουν όλα αυτά, επιβάλλεται να υπάρχουν τουλάχιστον οι απαραίτητες προϋποθέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κοινής λογικής και ιδιαίτερα ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών, γεγονός που δεν προκύπτει από την μέχρι τώρα τουλάχιστον συμπεριφορά του Ερντογάν. Αντιθέτως παρατηρούμε ένα οργασμό επιχειρησιακών εξοπλιστικών προγραμμάτων από τους γείτονες, που σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα θα δούμε την πλήρη ποιοτική ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου.
  • Αν πρόκειται να ανοίξουμε οποιαδήποτε κουβέντα, που θα έχει σχέση με το να αφήσουμε κάποια παράθυρα ανοιχτά στο γείτονα, να παραβιάσει το σπίτι μας, είναι μέγα λάθος που ο Ελληνικός λαός θα το απορρίψει συνολικά.
  • Το αποτέλεσμα δε, σε περίπτωση αποτυχίας της επίσκεψης, που είναι πιθανό ενδεχόμενο, θα δημιουργήσει πολύ έντονες  παρενέργειες στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών .

*Γιώργος Τσιτσιλιάνος
Υπεύθυνος Πολιτικής του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Γιατί ο Τραμπ δεν επιδεικνύει αποφασιστικότητα έναντι του Ερντογάν, όπως για τον Μαδούρο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: