Ανελέητος πόλεμος επιρροής για την Ορθοδοξία: Ο Ιερώνυμος αναγνωρίζει την Εκκλησία Ουκρανίας;




Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας της, η Ουκρανία βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την Ρωσία για την επέκταση της επιρροή της στους Ορθοδόξους πιστούς, αναφέρει ο δημοσιογράφος Pierre Avril, στην εφημερίδα Le Figaro:

Τίτλος του κειμένου: Kiev et Moscou en lutte pour rallier le monde orthodoxe

Πρόκειται για έναν ανελέητο πόλεμο επιρροής, που εκτυλίσσεται στα μυστικά των μοναστηριών, χωρίς πολεμοχαρείς διακηρύξεις, αναστατώνοντας τον Ορθόδοξο κόσμο, που είναι διχασμένος από το σχίσμα. Οι δύο άσπονδοι αδελφοί εχθροί επικεφαλής των Εκκλησιών Ρωσίας και Ουκρανίας, Κύρριλος και Επιφάνειος, αποφάσισαν με διαφορά τριών ημερών ο ένας από τον άλλο, να σκηνοθετήσουν την εχθρότητά τους.

Την Πέμπτη, ο πατριάρχης της Μόσχας, Κύριλλος, γιόρτασε, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, τα δέκα χρόνια του ως επικεφαλής της Εκκλησίας του. Μεθαύριο Κυριακή θα είναι η σειρά του νέου επικεφαλής του πατριαρχείου της Ουκρανίας, Επιφανείου, να ενθρονισθεί δίπλα στον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο 72χρονος Κύριλλος, δεν έχει πλέον άλλο στόχο, από το να προσπαθήσει να αποτρέψει τις δεκατρείς άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, να αναγνωρίσουν “τη σχισματική εκκλησία”. Ο 40χρονος Επιφάνειος, από τη πλευρά του, με όπλο τη διπλωματία, ελπίζει να προσελκύσει θρησκευτικούς συμμάχους.

Αντίθετα με τη χθεσινή τελετή στη Μόσχα όπου δίπλα στον Κύριλλο, βρίσκονταν οι πατριάρχες Αντιοχείας, Σλοβακίας, Τσεχίας, καθώς και αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, Γεωργίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Πολωνίας, την Κυριακή, στην ενθρόνιση του Επιφάνειου στο Κίεβο, θα βρίσκονται μόνο «εκπρόσωποι» της Κωνσταντινούπολης και ορισμένων μοναστηριών του Αγίου Όρους.

Ο εκπρόσωπος του νέου ουκρανικού Πατριαρχείου Evstrati Zoria, επικρίνει τη στάση του Πατριαρχείου της Μόσχας, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είχαν την εντιμότητα να δεχθούν ότι κάνουν τα πάντα για να μην αναγνωρισθεί η νέα εκκλησία της Ουκρανίας». Κατά τη γνώμη του, η απροθυμία των άλλων τοπικών εκκλησιών, είναι μόνο προσωρινή.

  • Προβλέπει επίσης, ότι η ελληνική Εκκλησία, τέταρτη στον Ορθόδοξο κόσμο, θα είναι η πρώτη, μέσα σε λίγους μήνες, που θα αναγνωρίσει τη εκκλησία στο Κίεβο, λόγω των ιστορικών δεσμών που υπάρχουν ανάμεσα στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη: ο ίδιος ο Βαρθολομαίος είναι ελληνικής καταγωγής.

Μια έκθεση που συντάχθηκε από το μοσχοβίτικο γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνδέεται με το Κρεμλίνο, περιγράφει ως «διφορούμενη» τη θέση του ορθόδοξου κόσμου, εξηγώντας ότι η Ιερουσαλήμ, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Ελλάδα είναι “κοντά στο να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα. ίσως και με τη βοήθεια, αν χρειασθεί, του Ουκρανού προέδρου Petro Poroshenko.

Πάλι παίζουν παιγνίδια με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: Διαμαρτύρεται η Νέα Δημοκρατία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: