Αμφότεροι, Τσίπρας και Ζάεφ, πιασμένοι αλά μπρατσέτα μέσω… Τυνησίας, προς ένα Νόμπελ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Η Συμφωνία των Πρεσπών αυτό ήταν… πάει… επικυρώθηκε και οι επικυρώσαντες πλέον

πάνε για άλλα: ο μεν Τσίπρας προς βουλευτικές εκλογές (το Μάιο ή τον Οκτώβριο), ο δε Ζάεφ προς προεδρικές εκλογές (τον Απρίλιο), και αμφότεροι, πιασμένοι αλά μπρατσέτα μέσω… Τυνησίας, προς ένα Νόμπελ Ειρήνης το οποίο, ας μην κοροϊδευόμαστε, έχει κατά καιρούς δοθεί και σε άλλους… λιγότερο σημαίνοντες από τον Τσίπρα, όχι τον Ζάεφ.

  • Τα δύσκολα, ωστόσο, έπονται. Η επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας αποτελεί, άλλωστε, απλώς το εναρκτήριο λάκτισμα στο δρόμο προς την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Στην πράξη, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τα συμφωνηθέντα καθένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Και επειδή συχνά ανακύπτουν διαφωνίες ως προς την ερμηνεία των συνθηκών (βλέπε Συνθήκη της Λωζάνης, βλέπε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, βλέπε συνθήκες εγγυήσεων και ασφάλειας στην Κύπρο κ.α.), στην πράξη τελικώς όλα θα κριθούν… από το ποιος θα επιβάλλει την ερμηνεία του.

Η Ελλάδα έχει από την πλευρά της υποστεί τις (παρ)ερμηνείες ενός μεγαλύτερου σε ισχύ γείτονα όπως είναι η Τουρκία. Προασπιζόμενη το εθνικό συμφέρον, η χώρα μας το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να προσπαθήσει να επιβάλει τις δικές της ερμηνείες των συμφωνιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς ρεβανσιστικές, αλυτρωτικές ή άλλες αναθεωρητικές διαθέσεις.

  • Είναι πιθανό, άλλωστε, οι πολιτικοί στα Σκόπια στο μέλλον να αρχίσουν να παραλείπουν εκείνο το «Βόρεια» μπροστά από το «Μακεδονία». Κάποιοι εξ αυτών, ενδεχομένως να αρχίσουν να ξεχνούν και τις νότιες σλαβικές ρίζες της «μακεδονικής» γλώσσας στην οποία συμφωνήσαμε, ή τη ρητή αποκήρυξη κάθε σλαβικής σύνδεσης με την αρχαία Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς διαδικαστικές υποχρεώσεις της άλλης πλευράς απέναντι σε εκκρεμότητες όπως είναι οι αλλαγές σε σχολικά εγχειρίδια (βιβλία ιστορίας), επίσημα έγγραφα και πινακίδες, η απομάκρυνση αρχαιοελληνικών συμβόλων και μνημείων, η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών… από όπου κι αν προέρχονται, η διευθέτηση εμπορικών σημάτων και επωνυμιών κ.α.

  • Εναπόκειται σε αυτήν και τις όποιες επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις (εάν αυτή αλλάξει) να επαναφέρουν τη γείτονα χώρα στην τάξη. Εναπόκειται σε αυτήν και τις όποιες επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις να απαιτήσουν την πλήρη εφαρμογή όχι μόνο του γράμματος αλλά και του πνεύματος όσων έχουν συμφωνηθεί.

Το μπρα ντε φερ δεν τελείωσε. Αντιθέτως, τώρα ξεκινάει.

Εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι όλα τελειώνουν με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (το 2020 στην… ταχύτερη περίπτωση), ή ότι η ΠΓΔΜ (προσεχώς Βόρεια Μακεδονία) υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί στην ΕΕ πριν το 2030…

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Πως θα κλείσουν οι μεγάλες πληγές του Σκοπιανού: Το εθνικό μας Μετα-Μακεδονικό ζήτημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: