Το παιχνίδι των εντυπώσεων δεν με αγγίζει: Θέλω να μιλήσουμε επί της ουσίας για τα F-16




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣIΤΣΙΛΙΑΝΟΥ 

Είμαστε θεατές του θεάτρου του παραλόγου, που παίζεται στην Bουλή σχετικά με την τροπολογία των 263, 710 εκατομμυρίων δολαρίων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ), που έφερε το ΥΠΕΘΑ για ψήφιση .

  • Η εν λόγω τροπολογία περιλαμβάνει 185 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα άμεσης υποστήριξης, συντήρησης των μέσων και τεχνικής βοήθειας όλων των εργασιών της αναβάθμισης των F-16 σε Viper, που θεωρούνται αναγκαίες και απαραίτητες για την υλοποίηση του Project , μέσα στα προβλεπόμενα συμβατικά χρονικά όρια.

Επίσης περιλαμβάνει άλλα 78,710 εκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομών και δυνατοτήτων συντήρησης των αεροσκαφών επ’ ωφελείας της ΕΑΒ, που θα προσφέρουν ανάπτυξη νέων τεχνικών δυνατοτήτων και νέας τεχνογνωσίας, όπως είναι η δυνατότητα εργοστασιακής συντήρησης των κινητήρων των αεροσκαφών F-16 .

Τα προγράμματα της τροπολογίας είναι δωρεά της Lockheed Martin στην Χώρα μας και ιδιαίτερα στην ΕΑΒ, που ουσιαστικά την καθιστά ΥΠΟ κατασκευαστή της και για μελλοντικά επενδυτικά σχέδια εφόσον γίνει ο ανάλογος σχεδιασμός, και στην εγχώρια αμυντική ιδιωτική βιομηχανία που την έχει άμεση ανάγκη, προκειμένου να αποφύγει την ολική αποσύνθεσή της.

  • Αυτό που επιβάλλεται να αντιληφθούμε, είναι ότι η συμφωνία της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε Viper σε συνδυασμό με τα προγράμματα της παρούσης προς ψήφιση τροπολογίας, αποτελούν μία ένεση σωτηρίας για την ΕΑΒ. Σε αντίθετη περίπτωση σε συνδυασμό με την οικονομική μας στενότητα, δεν θα αργούσε ο μαρασμός της, με ότι αυτό συνεπάγεται για την χαμένη τεχνογνωσία τουλάχιστον σαράντα χρόνων, το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της και για την λειτουργικότητα των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, η συμφωνία της αναβάθμισης έπρεπε να είχε γίνει χθες και να είχε ολοκληρωθεί σήμερα, και για την καθυστέρηση αυτή υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας που οι υπεύθυνοι τις γνωρίζουν πολύ καλά.

Δεν με ενδιαφέρει τι λέει και τι κάνει ο Καμμένος, είναι θετική η εξέλιξη της παραίτησής του, άλλωστε κατ’ εμέ είχε χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του, ή αν κακώς η τροπολογία δεν ήρθε μαζί με την συμφωνία της αναβάθμισης, αφού ουσιαστικά αποτελεί ένα δωρεάν πακέτο συμπλήρωμα της αναβάθμισης – δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός – που δεν μπορούσε να ενσωματωθεί συμβατικά στην συμφωνία, λόγω κάποιων προγραμμάτων που απαιτούν υποχρεωτικά ανοικτούς δημόσιους διαγωνισμούς.

  • Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της αναβάθμισης σε συνδυασμό με τα προγράμματα της τροπολογίας, πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο , δεν έχουμε το δικαίωμα άλλης καθυστέρησης που θα μας οδηγήσει σε χρονικές περιπέτειες υλοποίησης της σύμβασης με τις ανάλογες συνέπειες .

Ειλικρινά λυπάμαι, για την στάση της ΝΔ, που αποχώρησε κατά την γνώμη μου αδικαιολόγητα από την συζήτηση της Βουλής, παίζοντας το θέατρο των εντυπώσεων, εις βάρος των συμφερόντων της επιβίωσης συνολικά της αμυντικής μας βιομηχανίας, παρότι έχει μερίδιο ευθύνης με τις πολιτικές επιλογές της για την σημερινή της κατάσταση, σε μία περίοδο πολύ κρίσιμη για την πατρίδα μας.

Η λογική της αδράνειας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, την κουτοπονηριά, που έχει ως αποτέλεσμα την μη λήψει σημαντικών αποφάσεων για την άμυνα της χώρας, λόγω των όσων έχουν συμβεί από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να αποτελούν λογική μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και της αμυντικής θωράκισης της πατρίδα μας.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ένας απίστευτος “ζωολογικός κήπος” η πολιτική ζωή της Ελλάδας: Κυριαρχούν ύβρεις και μίσος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: