Τι θα πράξει απ’ εδώ και πέρα ο Τραμπ για την Τουρκία; Σκληρή η σύγκρουση με τον Ερντογάν

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μαικ Πένς στον Λευκό Οίκο μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. (Official White House Photo by Joyce N. Boghosian)
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Λίγο-πολύ έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Εκεί που όλοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά με την αφέλεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμπιστευθεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής στην …Τουρκία, κατέρρευσαν όλα, μετά τη χθεσινή περιπετειώδη επίσκεψη στην Άγκυρα, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, του μεγαλύτερου «γερακιού», όπως χαρακτηρίζεται, στην Ουάσιγκτον,

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε τους όρους που του έθεσε ο κ. Μπόλτον -τους ανακοίνωσε ευρισκόμενος στο «καταραμένο» Ισραήλ-, και έφυγε από την Άγκυρα εν μέσω διαφωνιών και όπως λέγεται, και εν μέσω αμοιβαίων απειλών, χωρίς να συναντηθεί με τον Ισλαμιστή ηγέτη.

  • Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται δραματική για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Μπόλτον έχει την πλήρη υποστήριξη του Αμερικανού πλανητάρχη σε όσα συνέβησαν από την Κυριακή μέχρι χθες. Το γράψαμε πολλές φορές, να το επαναλάβουμε και σήμερα. Ο Ντ. Τραμπ δεν ξέρει τι θέλει. Οπότε λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του θα μπορούσε και να αδειάσει τον σύμβουλό του για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Και αυτό θα είναι τραγικό εάν συμβεί. Διότι είναι ως να παρέδιδε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ερντογάν…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι και γενικά η συμπεριφορά του κ. Μπόλτον στην Τουρκία, ήταν εγκριμένη από τον κ. Τραμπ, ο οποίος είχε συνεννοηθεί και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Πάντως, με βάση τα γεγονότα τείνουμε να πιστέψουμε ότι η κόντρα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον είναι πιο σκληρή παρά ποτέ, και τώρα τους χωρίζουν τα σοβαρά θέματα, όχι απλά η φυλάκιση ενός Πάστορα, που δεν ήταν και σοβαρή υπόθεση για την Αμερική. Την έκανε μεγάλη και σπουδαία ο κ. Τραμπ, για να κερδίσει το χριστιανικό στοιχείο της Αμερικής ενόψει των εκλογών.

  • Τώρα τα θέματα είναι πολλά και σοβαρά. Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει; Τα ρωσικά συστήματα S-400, οι αμερικανικοί Patriot, τα αμερικανικά μαχητικά F-35, η συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν, φόβοι για πώληση απόρρητης αμερικανικής τεχνολογίας. Και ένα σωρό άλλα.

Στην ουσία, οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τη Τουρκία «φίλη και σύμμαχο χάρη», διότι όλες οι ενέργειες της είναι εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.  Σοβαροί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι εδώ και καιρό μοιράζεται απόρρητα μυστικά με τους Ρώσους. Είναι βαριά και ασήκωτη η κατηγορία. Επίσης πρόσφατα άρχισε να γίνεται αποδεκτή και στην Αμερική η κατηγορία εναντίον της Τουρκίας για συνεργασία με τους τζιχαντιστές.

Ήταν επόμενο λόγω των παραπάνω, και λόγω της αυξανόμενης δυσπιστίας, ο κ. Μπόλτον να φύγει από την Τουρκία άπρακτος και με την απειλή επίθεσης εναντίον των Κούρδων της Συρίας και εναντίον όποιων εναντιωθούν στον Ερντογάν.

Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται το πραγματικό πρόβλημα με την Τουρκία. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είδαν τον κίνδυνο με τα ίδια τους τα μάτια.

Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί η αμερικανική απειλή, η οποία αναφέρει ότι θα υπάρξει αντίδραση εάν απειληθούν οι Κούρδοι του YPG από την Τουρκία… Αρκετά… Διότι η υπερδύναμη έγινε “σερβιτόρα” του κάθε ισλαμιστή και φανατικού ηγέτη, επειδή ο κ. Τραμπ νομίζει πως είναι φίλοι του οι εν λόγω αυταρχικοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ενώ απλά τον εκμεταλλεύονται και απομυζούν την Αμερική…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει τους δρόμους της Ουάσιγκτον για την Αθήνα και τη Λευκωσία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal