Τι έχουν να συζητήσουν ο Αποστολάκης με τον Ακάρ στην Άγκυρα στις αρχές Φεβρουαρίου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας, όπως έγινε γνωστό, θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και τον Ευάγγελο Αποστολάκη, υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως έγραψε το πρωί της Δευτέρας η ιστοσελίδα μας, Hellas Journal.

  • Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους δυο ηγέτες αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι και το τετ α τετ του κ. Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ακάρ θα έχει τη δική του σημασία καθώς οι δυο άντρες εδώ και χρόνια συνομιλούν και πολλές φορές εργάζονται για να βρεθούν λύσεις σε περιόδους έντασης στο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να έχουν λείψει στιγμές έντονου Bras de fer κατά το παρελθόν.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ έχουν ανταλλάξει απόψεις και κοινή συναινέσει, στο παρελθόν έχουν απομακρύνει σενάρια επεισοδίων.

Οι δυο άνδρες για 40 και πλέον χρόνια φορούσαν τη στολή του στρατιωτικού κι έφτασαν στα ύπατα αξιώματα της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών κι από τη θέση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, άλλες φορές έβρισκαν την χρυσή τομή, άλλες όχι κι αυτό σηματοδοτούσε την εγρήγορση κυρίως από την Ελληνική πλευρά, η οποία δεν προκαλεί αλλά δέχεται πολλές φορές επιθέσεις ρητορικές.

Σε τακτικό επίπεδο δεν έχουν λείψει στιγμές εντάσεων, οι οποίες ξεκάθαρα χάρις την ψυχραιμία της Αθήνας δεν υπήρξε κλιμάκωση, με την γείτονα να καταλαβαίνει ωστόσο πως δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο γιατί ξεπερνά την κόκκινη γραμμή.

  • Μπορεί ο Χουλουσί Ακάρ να κάνει αναφορές σε «Γαλάζιες πατρίδες», όμως σίγουρα δεν ξεχνά πως σε αυτή τη ρητορική, από την πλευρά του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, είχε πάρει την απάντηση «Θα σε κυνηγάω μια ζωή στο Αιγαίο» ή ακόμη και το τελευταίο τελεσίγραφο του κου. Αποστολάκη ως ένστολος περί βομβαρδισμού βραχονησίδων αν πατήσει ξένο πόδι πάνω σε αυτές.

Πάντως παρά το πινκγ πονγκ δηλώσεων, οι δυο άνδρες όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κος. Αποστολάκης, έχουν τον τρόπο τους και μπορούν να επικοινωνήσουν, να συνομιλήσουν και να βρουν ακόμη και λύσεις αποδεκτές και από τις δυο πλευρές.

Μάλιστα κύκλοι του νέου υπουργού υποστήριζαν πως αυτό το ταξίδι στη γειτονική χώρα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνομιλήσουν οι δυο άνδρες και από την Ελληνική πλευρά με τα παραβατικά στοιχεία που υπάρχουν για τη συμπεριφορά των Τούρκων σε θάλασσα και αέρα, να ζητηθούν πρώτον απαντήσεις και δεύτερον να πέσουν οι τόνοι αυτής της συμπεριφοράς η οποία δεν βγάζει πουθενά.

  • Ο Ευάγγελος Αποστολάκης σίγουρα θα αναφερθεί και στο τελευταίο σοβαρό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, για την δολοφονική συμπεριφορά του Τούρκου ιπταμένου, προς το πλήρωμα του Ελληνικού Super Puma που τους έσωσε κυριολεκτικά η εμπειρία τους.

Συνάντηση Αποστολάκη- Πάϊατ στο Ελληνικό πεντάγωνο

 

Με το προκλητικό «μενού» της Άγκυρας σε όλους τους τομείς, υποδέχτηκε τον Αμερικανό Πρεσβευτή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κος. Αποστολάκης. Κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τα νέα του καθήκοντα, με τον κο. Παϊατ, ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαρκείς προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις από την Τουρκία σε καθημερινή βάση.

  • Ο κος. Παϊατ είναι ο πρώτος ξένος Αξιωματούχος που επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την ημέρα που ανέλαβε ο νέος υπουργός με τον οποίο βέβαια είχαν συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια ως Α’ Γεεθα.
    Από Ελληνικής πλευράς, η επιθυμία που υπάρχει είναι να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δυο χώρες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και ν’ αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η ήδη καλή αμυντική συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε διευρυμένο επίπεδο με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου οι οποίες συνεργάζονται για ένα πιο σταθερό περιβάλλον ασφαλείας σε όλη την περιοχή.

Nέα συνάντηση με τους Γάλλους για την Belhara: Εν αναμονή για τους SM2 για τα Adelaide

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: