Nέα συνάντηση με τους Γάλλους για την Belhara: Εν αναμονή για τους SM2 για τα Adelaide




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Belhara συνέχεια, πράξη…. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό, στις συναντήσεις, συσκέψεις, συμφωνίες για το ένα ή το άλλο. Το θέμα είναι πως με την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Άμυνας, οι Γάλλοι επανέρχονται για να συζητήσουν και πάλι το καυτό θέμα των φρεγατών τύπου Belhara αλλά και εκείνο της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που με τα όσα γίνονται σε πολιτικό επίπεδο, όλα τοποθετήθηκαν στον πάγο για να διατηρηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις την ερχόμενη Τρίτη θα είναι σε επίπεδο Γενικών διευθύνσεων εξοπλισμών των δυο κρατών κι όχι με εκπροσώπους της εταιρίας, οι οποίοι μέχρι τώρα διατηρούν αρκετά κλειστά χαρτιά για θέματα που θα έπρεπε ίσως να προβληθούν, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της Ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων ψηφιακών πλοίων, κ.α.

  • Πάντως στόχος του Ευάγγελου Αποστολάκη είναι να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Γαλλική πλευρά. Ο ίδιος γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα, από την θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και σκοπός του, όπως λένε κύκλοι του υπουργού, είναι να μην κλείσει καμία πόρτα μιας και ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος, ότι το Πολεμικό Ναυτικό έπρεπε «χθες» να είχε προχωρήσει στη νέα εποχή που θα του επιτρέπει να είναι ικανό να παρέχει αντιαεροπορική ασφάλεια περιοχής είτε στο Αιγαίο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κληθεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στ’ ανοιχτά νερά σ’ ένα πλαίσιο αναβάθμισης της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Έως στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης επικεφαλής από Ελληνικής πλευράς θα είναι ο Ευ. Αποστολάκης ή αυτή θα γίνει σε επίπεδο Διευθυντών των Γενικών Διευθύνσεων Εξοπλισμών. Πάντως ασφαλείς πληροφορίες εκείνο που αναφέρουν είναι ότι πιθανότατα να υπάρξει στο άμεσο μέλλον ένα τετ α τετ με την Γαλλίδα ΥΠΑΜ.

  • Το ενδιαφέρον άλλωστε του νέου υπουργού για πλοία που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΠΝ τώρα αλλά και για τα επόμενα σαράντα χρόνια είναι γνωστό και δεν το έκρυψε ποτέ, ακόμη και κατά τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Ζήτησε άμεσα πλοία επιφανείας (και μεταχειρισμένα) για να πάρει μια μεγάλη ανάσα ο στόλος των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ζητήματα με την χρηματοδότηση για τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών τύπου Belhara φυσικά και συνεχίζουν να υφίστανται ακριβώς στο ίδιο σημείο, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα κλείσιμο βλεφάρου, είτε από τον Γαλλογερμανικό οικονομικό άξονα, είτε από το Ελληνικό υπουργείο οικονομικών, το οποίο φέρεται να εμμένει στην θέση πως εφόσον εκταμιευτούν χρήματα από τα Ελληνικά ομόλογα, αυτά θα πάνε υπέρ πίστεως του χρέους και σε καμία περίπτωση υπέρ πίστεως και πατρίδας για τις ανάγκες του ΠΝ.

Εν αναμονή και για την Αμερικανική απάντηση που αφορά τους SM2

Κι ενώ η Αθήνα έχει θέσει το ερώτημα προς τις ΗΠΑ, αν αποδεσμεύει τους πυραύλους SM2 των Αυστραλιανών φρεγατών κλάσης Adelaide που το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας βγάζει στο σφυρί, η Ουάσινγκτον δεν έχει εξετάσει ακόμα το αίτημα.

Να θυμίσουμε πως η Ελληνική πλευρά έχει δηλώσει προς την Αυστραλία ότι ενδιαφέρετai για τις δυο φρεγάτες, με την μόνη προϋπόθεση πως αυτές θα είναι εξοπλισμένες με τους συγκεκριμένους πυραύλους που είναι ικανοί ν’ ανταπεξέλθουν στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.

  • Ωστόσο για την αποδέσμευση χρειάζεται να πει το ναι η Αμερική, κατασκευάστρια χώρα των SM2. Η ερώτηση έχει γίνει προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αναμένετai να περάσει από την Γερουσία και το Κογκρέσο ώστε να εξασφαλισθεί ή όχι το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης από την Ελλάδα. Φυσικά σ’ αυτό θα συνηγορήσει και η γνωμοδότηση μετά την αυτοψία του Ελληνικού κλιμακίου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Συμπερασματικά, το ΠΝ θα συνεχίσει να κάνει επίδειξη σημαίας και να φρουρεί τις θαλάσσιες Θερμοπύλες με τα μέσα που διαθέτει μέχρι να παρθεί ουσιαστική απόφαση για το παρόν και το μέλλον.

Kαι όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης, η Τουρκική Αμυντική βιομηχανία κατάφερε ν’ αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 24%.

Οι προτεραιότητες Αποστολάκη: Κρίσεις στο στράτευμα, επαφές με πολιτική ηγεσία, ταξίδι στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: