Στούντιο δημιουργεί υφαντά από πεταμένα νήματα για την προστασία του περιβάλλοντος




Το με έδρα την Πορτογαλία Studio Vanessa Barragão παράγει υφαντά, χρησιμοποιώντας πεταμένα νήματα τα οποία συλλέγει από απορρίμματα της βιομηχανίας. Η υφαντουργία είναι από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο, με τις χημικές επεξεργασίες νημάτων και τη βαφή τους, με τις ενεργοβόρες μηχανές, με τους τόνους απορριμμάτων.

Το πορτογαλικό στούντιο αναγνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας, ιδιαίτερα στους ωκεανούς της Γης οι οποίοι απορροφούν το 90% της επιπλέον θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα. Στα λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αποθηκεύεται τόση θερμότητα όση υπάρχει στην ατμόσφαιρα όλου του πλανήτη. Αν οι ωκεανοί υπερθερμανθούν με μεγάλη ταχύτητα, απειλείται η επιβίωση ειδών όπως τα κοράλια και τα φύκια.

Η Μπαραγάου χρησιμοποίησε βιομηχανικά νήματα που προορίζονταν για χωματερή για να φιλοτεχνήσει την «Ταπισερί του Ωκεανού», αποτίοντας φόρο τιμής στον ωκεανό, το λίκνο της ζωής στη Γη.

Το έργο απεικονίζει την τεράστια έκταση αλμυρού νερού στην επιφάνεια του πλανήτη μας και υπογραμμίζει τη σημασία της κυκλικότητας σε κάθε φυσικό φαινόμενο. Διατυμπανίζει, επίσης, την άρνηση της καλλιτέχνη να συμβάλει στην παραγωγή βιομηχανικών αποβλήτων και την αλόγιστη διασπάθιση ενέργειας. Στο Studio Vanessa Barragão συλλέγουν τα υλικά από τα απορρίμματα ντόπιων βιομηχανιών, τα καθαρίζουν και με χρήση όλης της γκάμας των παλιών τεχνικών πλέξης, δημιουργούν τα έργα τους με το χέρι.

Οι νέες πρετ-α-πορτέ ανδρικές κρεασιόν του οίκου Louis Vuitton και στο Μαϊάμι

29/01/2019 09:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ Βασίλης Τσεκούρας
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: