Σκληρή επίθεση σε Σαμαρά και εύσημα σε Ντόρα από τον Κοτζιά: Πήραμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία




“Ακουσα με προσοχή τον κ.Σαμαρά ξερετε τι δεν είπε;” είπε ο Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στην Βουλή,”Δεν είπε τι έκανε ως πρωθυπουργός και απευθυνόταν μόνον στην Νέα Δημοκρατία και στον κ.Βενιζέλο. Όλα αυτά δεν τα έλεγε στον κ.Μητσοτάκη όταν τον έκανε υπουργό Εξωτερικών; Εμείς τι φταίμε να τα ακούμε;” κατέληξε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

“Ο κ.Σαμαράς μίλησε για μελλοντικές συμμαχίες” είπε “και ερωτώ: θέλει την FYROM σε συμμαχία με την Τουρκία και την Ρωσία; Ερωτώ.” κατέληξε απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ.

Επεσήμανε ότι το σύνθημα που ακούστηκε στις διαδηλώσεις “φέρτε τα όπλα να πάρουμε τα σκόπια” είναι αλυτρωτισμός ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ διερωτήθηκε: Έχετε την αντίληψη ότι η FYROM πήρε γουρούνι στο σακί; Ότι τους βάλαμε και άλλαξαν το όνομα, τους βάλαμε και έκαναν συνταγματικές αλλαγές έτσι; Δηλαδή δεν περιμένατε ότι θα έβλεπαν τι κάνει και η άλλη πλευρά; Ότι θα μιλήσουμε για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ; Εμπιστοσύνη έδειξαν, αυτό έκαναν” είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Έκανε ξεχωριστή μνεία στην Ντόρα Μπακογιάννη για την θέση της για την σύνθετη ονομασία και συμπλήρωσε πως αυτό είναι ακριβώς το όνομα που κέρδισε η Ελλάδα με την διαπραγμάτευση.

“Πήραμε τον γεωγρφικό προσδιορισμό, το erga omnes, πήραμε την Συνταγματική αλλαγή, σταματήσαμε τον αλυτρωτισμό αυτά πήραμε εμείς και όχι η Νέα Δημοκρατία ειδικά τότε που η Γιουκγοσλαβία διαλυόταν και ήταν τα πράγματα εύκολα.Νομίζετε ότι πήραμε κάτι με το εμπάργκο τότε; Απολύτως τίποτε” είπε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

“Ακούω πως οι Πρέσπες είναι ήττα και υποχώρηση” είπε.”Το δέχομαι και απολογούμαι.Όντως πολύ κακώς μετονομάστηκε η κεντρική λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, σε λεωφόρο Φιλιάς των Λαών” ειρωνεύτηκε ο κ.Κοτζιάς αναφέροντας και πλήθος άλλα παραδείγματα.

Αναφέρθηκε δε στην διαδικασία του ΟΗΕ για την τυποποίηση της γλώσσας ως “μακεδονική” και τόνισε πως από την ενημέρωση που είχε σχετικά με το θέμα, ο ISO και ο ΟΗΕ είχαν στείλει επιστολή στην Ελλάδα και ζητήθηκε να αποσταλλεί σχόλιο και διατύπωση θέσης: “Μου είπαν οι πρέσβεις ότι δεν είχαμε απαντήσει κάν” είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

“Κι επειδή μίλησε πριν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής: Αυτοί παρέδωσαν την Κυπρο στους χουνταίους και την Τουρκία, αυτοί παρέδωσαν την Καστοριά στους Βουγαρους, αυτοί έκαναν την Μικρασιατιατική Καταστροφή, όποτε μπόρεσαν να πάρουν λίγο εξουσία αυτά έκαναν” είπε σε οξύ τόνο ο Νίκος Κοτζιάς.

“Το ερώτημα είναι θέλετε ειρήνη και φιλία ή κάτι άλλο; Στο βάθος της ψυχής σας ξέρετε ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία αλλά μεμφοιμιρείτε για να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και είστε εσείς που δίνετε όπλα στον κ.Γκρούεφσκι. Γι αυτό είστε ανίκανοι να αναγνωρίσετε τα οφέλη από μια τέτιοα συμφωνία και να προωθήσετε στην πράξη αυτή τη συμφωνία προς όφελος των λαών της Βαλκανικής” κατέληξε στην ομιλία του.

HELLAS JOURNAL

“Η “Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” είπε ο Αντώνης Σαμαράς: Η Συμφωνία υποκρύπτει αλλαγές συνόρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: