“Τα μαζεύει” ο Τζιουλάνι για το “Σχέδιο Μόσχα” και το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων Τραμπ




Ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζιουλιάνι υπαναχωρεί έναντι των σχολίων που έκανε σχετικά για το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων Τραμπ κι αναφορικά με το “Σχέδιο Μόσχα,” μεταδίδει το ABC News.

Σε συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC News τον Δεκέμβριο, ο Τζιουλιάνι δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε συζητήσεις με τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του Μάικλ Κόεν για το παραπάνω σχέδιο, μέχρι ή γύρω από το Νοέμβριο του 2016. Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς αυτούς και στην διάρκεια πρόσφατων συνεντεύξεων του.

“Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε θα πρέπει να έχει καλυφθεί όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το Νοέμβριο του 2016. Έχει ειπωθεί ότι ο πρόεδρος είχε συζητήσεις μαζί του, αλλά ο πρόεδρος δεν το έχει κρύψει αυτό,” είπε ο Τζιουλιάνι στον Στεφανόπουλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ, μέσω των γραπτών απαντήσεών του στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Τζιουλιάνι δήλωσε στην εφημερίδα “The New York Times” την Κυριακή ότι στηρίζει τις πληροφορίες του σε συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο και είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλη την προεκλογική περίοδο. Ο Τζιουλιάνι είπε στους NYT ότι ο πρόεδρος τού είπε πως οι συζητήσεις σχετικά με το αναφερόμενο σχέδιο συνεχίζονταν “από την ημέρα που το ανακοίνωσα, μέχρι την ημέρα που νίκησα.”

“Τα πρόσφατα σχόλιά μου για συζητήσεις στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 μεταξύ του Μάικλ Κόεν και του (τότε) προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με ένα το εν δυνάμει ‘σχέδιο Μόσχα’ ήταν υποθετικά και δεν στηρίχτηκαν σε συζητήσεις που είχα με τον πρόεδρο,” είπε ο Τζιουλιάνι σε δήλωσή του προς το ABC News. “Τα σχόλια μου δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό χρόνο ή τις καταστάσεις αυτών των συζητήσεων. Το ζήτημα είναι ότι πρόταση (για το σχέδιο Μόσχα) ήταν στα αρχικά στάδια της διατύπωσής της και δεν εξελίχθηκε περισσότερο, από μία ελεύθερη και μη δεσμευτική επιστολή σκοπιμότητας,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τραμπ έχει συχνά αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση του με την Ρωσία, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

“Δεν ξέρω τον Πούτιν, δεν έχω οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ρωσία, δεν με συνδέει κάτι με την Ρωσία,” δήλωσε στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης, τον Οκτώβριο του 2016.

Πολλές πληροφορίες παραμένουν άγνωστες, για τα σχέδια που είχαν ως σημείο αναφοράς την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Κόεν συνεργάστηκε στενά με τον -ρωσικής καταγωγής- Φέλιξ Σέιτερ που αναζητούσε επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις Τραμπ, με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα. Οι δύο τους είχαν ακόμη την ιδέα να προσφέρουν ένα ρετιρέ οικονομικής αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις μιας πηγής που είχε λάβει γνώση για την συμφωνία.

Η αμερικανική κοινή γνώμη έμαθε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017, ότι ο Κόεν εργάζονταν για την επίτευξη μιας συμφωνίας με στόχο την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, ακόμη και μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Κατά την ίδια περίοδο, ο Κόεν είχε καταθέσει στο Κογκρέσο ότι η συμφωνία δεν εξελίχθηκε ποτέ πέραν της αρχικής “επιστολής σκοπιμότητας,” ενώ τερματίστηκε τον Ιανουάριο του 2016, πριν από την διεξαγωγή των προκριματικών εκλογικών κύκλων στην Αϊόβα.

Ωστόσο αργότερα, ο Κόεν παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι είπε ψέματα σχετικά με το αναφερόμενο σχέδιο “προκειμένου να συμμορφωθεί με το πολιτικό μήνυμα του υποψηφίου, αλλά και για να είναι πιστός στον ίδιο.” Στην παραδοχή ψευδορκίας του Κόεν, το πολιτικό πρόσωπο περιγράφεται ως “Individual 1,” ενώ πιστεύεται ότι ο χαρακτηρισμός αυτός έχει ως σημείο αναφοράς τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με την περιγραφή που γίνεται στα δικαστικά έγγραφα.

Ο Τραμπ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 αρνήθηκε ότι εργαζόταν για την υλοποίηση συμφωνιών στην Ρωσία, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter στα τέλη του 2017 ανέφερε ότι “κοίταξε ελάχιστα την κατασκευή ενός κτιρίου στην Μόσχα.”

Ο Κόεν καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε φυλάκιση τριών ετών για οικονομικά εγκλήματα, ψευδορκία στο Κογκρέσο, αλλά και δύο παραβιάσεις του πλαισίου χρηματοδότησης του προεκλογικού αγώνα.

Ο ίδιος αναμένεται να παρουσιαστεί στις φυλακές στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέχρι τότε, αναμένεται να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Ο Κόεν έχει συμφωνήσει να καταθέσει δημόσια στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ οι Δημοκρατικοί ενδιαφέρονται και για μία κατάθεσή του στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών του ίδιου νομοθετικού σώματος.

Με μία επίκεψη-αστραπή στο μνημείο, ο Τραμπ τίμησε την μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

22/01/2019 11:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: