Προβλήματα λόγω ισχυρού παγετού στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα: Χιόνια, βροχές




Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 04/01/2019 στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με το θερμόμετρο να καταγράφει θερμοκρασίες κοντά στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα:

Μετά από 13 χρόνια στα λευκά και η πόλη της Κέρκυρας

Στα λευκά ντύθηκε και η πόλη της Κέρκυρας, καθώς μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, «κύμα» χιονόπτωσης κάλυψε μέσα σε λίγα λεπτά όλη την πόλη και τα προάστια.

Οι Κερκυραίοι, που είχαν να δουν τόσο χιόνι στην πόλη τους, εδώ και 13 χρόνια, έζησαν σήμερα απίστευτες στιγμές καθώς κατάφεραν πολλοί από αυτούς να παίξουν και χιονοπόλεμο.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού, παρ’ όλα αυτά η Τροχαία συνιστά την προσοχή των οδηγών καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι που δεν είναι ορατοί.

Χιονίζει σε όλη την Ήπειρο – Στα 20 εκατ. το χιόνι στα Ιωάννινα

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται σε όλη την Ήπειρο και ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου σε διάστημα μιας ώρας το ύψος του χιονιού έφτασε τα 20 εκατοστά.

Προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία της πόλης επιχειρούν 15 αλατιέρες. Σφοδρή είναι επίσης η χιονόπτωση και στην Ιονία Οδό και ιδιαίτερα στο ύψος της Φιλιππιάδας.

Στο 1 μέτρο και 20 εκατοστά το ύψος του χιονιού στα ορεινά στο νομό Τρικάλων – Ποια είναι η εικόνα του οδικού δικτύου στη Δυτική Θεσσαλία

Συνεχίζεται η επέλαση του βαρομετρικού χαμηλού με το όνομα «Σοφία» στη Δυτική Θεσσαλία με πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρίστος Μιχαλάκης, το ύψος του χιονιού έχει φτάσει στο 1 μέτρο και 20 το ύψος του χιονιού στα ορεινά.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου – είσοδο Εγνατίας οδού)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων – ‘Αρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης – Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

2) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης

3) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων

4) Ε.Ο. Πύλης – Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)

5) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας,

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας – ‘Αρτας από 35ο χλμ (Διασταύρωση Βατσουνιάς) έως 81ο χλμ (όρια Ν. ‘Αρτας)

6) Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 7ο χλμ (Διασταύρωση Πευκόφυτου) έως 56ο χλμ όρια Ν. Ευρυτανίας

7) Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»-όρια Ν. Ευρυτανίας)

Κεφαλονιά: Χιόνια στις ορεινές περιοχές του νησιού

Πυκνό χιόνι, άρχισε να πέφτει μετά τις έντεκα και μίση, χθες το βράδυ, σε ορεινές περιοχές του νησιού, «ντύνοντας» την Κεφαλονιά στα λευκά.

Από χθες στους δρόμους του νησιού βρίσκονται τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της «Σοφίας»

Στις διαδρομές, Αργοστόλι – Σάμη , Αργοστόλι – Πόρος , Σάμη – Τζανάτα, Ομαλά προς Φαγιά και Κουλούμι βρίσκονται μηχανήματα για να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο καθώς έχει χιονίσει στις παραπάνω περιοχές ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρις στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τέλος, από προχθές έχει πέσει πυκνό χιόνι, στο όρος Αίνος, που είναι το πιο ψηλό της Κεφαλονιάς, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Χιονισμένα έλατα, πεδιάδες, κιόσκια, παγκάκια, έκαναν τους Κεφαλονίτες να ανέβουν στο βουνό για να απολαύσουν το θέαμα.

Καθαρίζονται οι δρόμοι από παγετό χιόνι και μικρές κατολισθήσεις στη Δυτική Ελλάδα

Παγετός και μικρές κατολισθήσεις είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης.

Όπως προσθέτει, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων επιχειρούν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να απομακρύνουν τον πάγο, ενώ παράλληλα καθαρίζουν τους δρόμους, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και συγκεκριμένα στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πούντας – Καλαβρύτων και στην Πτέρη Αιγιαλείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, από νωρίς σήμερα το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία, στις ορεινές περιοχές της Αμφιλοχίας στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και στην επαρχιακή οδό Αστακού – Φυτειών.

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπου καταγράφονται τα λιγότερα προβλήματα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν στην επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας – Επικούρειου Απόλλωνα.

Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία των οχημάτων από τη χιονόπτωση σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας

Χιονίζει από τα ξημερώματα στις περισσότερες πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, ενώ πυκνή είναι η χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Μέσα στις πόλεις της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης χιονίζει από νωρίς το πρωί χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δράμας στο δρόμο προς το Κάτω Νευροκόπι και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο ορεινό επαρχιακό ορεινό δίκτυο των χωριό του Παγγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στο δρόμος προς τη Σταυρούπολη Ξάνθης και τον Εχίνο.

Αργά χθες το απόγευμα ομάδα επισκεπτών που επέβαιναν σε περίπου τριάντα – σαράντα αυτοκίνητα παρέμειναν για περισσότερες από πέντε ώρες αποκλεισμένοι στο δρόμο που οδηγεί προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν πίσω από το εκχιονιστικό μηχάνημα το οποίο παγιδεύτηκε στο χιόνι εξαιτίας άλλου οχήματος που έκλεισε τον δρόμο. Το τελευταίο ακινητοποιήθηκε όταν έσπασαν οι αντιολισθητικές αλυσίδες του.

Οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων επέστρεψαν στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο άνοιξε εκ νέου για να φιλοξενήσει τα περίπου 50 αποκλεισμένα άτομα. Ο δρόμος άνοιξε αργά το απόγευμα από τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Θύμωσε η …”Σοφία”: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: