Παραμένουν τα προβλήματα λόγω ψύχους στη Θεσσαλονίκη: Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά




Συνεχίζονται τα προβλήματα στο νομό Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Μακεδονία από την κακοκαιρία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τον δήμο Κιλκίς και τον δήμο Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το παγωμένο χιόνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σ΄ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία η θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτή την ώρα είναι κάτω από το μηδέν, ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο Λαγκαδά ο υδράργυρος έπεσε στους – 9 βαθμούς.

Εκτός από το νομό Κιλκίς, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, επίσης, περιοχές του δήμου Σιντικής, της Περιφερειακής Ενότητα Σερρών και πιο συγκεκριμένα οι τοπικές κοινότητες Άνω Ποροϊων, Κάτω Ποροϊων, Μακρυνίτσας, Νεοχωρίου, Πλατανακίων, Καστανούσσης και Ανατολής, της δημοτικής ενότητας Κερκίνης, οι τοπικές κοινότητες: Ακριτοχωρίου και Μανδρακίου, της δημοτικής ενότητας Πετριτσίου και οι δημοτικές ενότητες Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου και Προμαχώνα.

Εξάλλου, ιδιαίτερα χαμηλές παραμένουν οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή την ώρα η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι -1, στον Λαγκαδά – 9 βαθμοί, στην Βέροια -3, στα Γιαννιτσά -2, στην Ασπροβάλτα -3, στην Αριδαία -3 και στο Κιλκίς -4.

Μετακινήσεις με αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε σημεία του επαρχιακού κυρίως οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού (βάσει στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στον νομό Ημαθίας, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και από το 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου.

Στο νομό Κιλκίς, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού – Σκρά, στις επαρχιακές οδούς του πρώην Δήμου Πικρολίμνης, εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων του δήμου Κιλκίς, καθώς και της πόλης του Κιλκίς, εκτός των κεντρικών οδών. Εξάλλου, διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει στις εξόδους των δημοτικών διαμερισμάτων Παλαιού και Νέου Αγιονερίου προς το νομό Θεσσαλονίκης.

Στον νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται για τα οχήματα που κινούνται στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Έδεσσας, στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Στον νομό Σερρών, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Σερρών – Λαϊλιά από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο.

Στον νομό Χαλκιδικής, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από είσοδο Παλαιοκάστρου έως Αρναία, στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, από το 1ο έως το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ιερισσού – Ουρανούπολης, από το 81ο έως το 90ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Συκιάς, στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου Αγίου Όρους.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από το ύψος του Παλαιοκάστρου έως την είσοδο της Αρναίας, και την επαρχιακή οδό Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, εντός της Τοπικής Κοινότητας Ταξιάρχη.

Ανοικτό το κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος”

Ανοιχτό για διανυκτέρευση των αστέγων παραμένει το κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως γνωστοποίησε η Περιφέρεια, η αίθουσα είναι θερμαινόμενη και θα παραμείνει ανοιχτή για όσο διάστημα διαρκούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

«Όλοι μαζί δίνουμε έναν αγώνα, προκειμένου να μη μείνει απροστάτευτος έστω και ένας συνάνθρωπός μας» τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Από την πλευρά του, ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας, Χάρης Αηδονόπουλος, διευκρίνισε ότι ο χώρος λειτουργεί από τις 7.30 το βράδυ ως τις 10 το πρωί, ενώ παρέχονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και ξηρά τροφή.

Στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» διανυκτέρευσαν χθες 21 άτομα, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες κλιμακίου της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, σε σημεία όπου ενδέχεται να υπάρχουν άστεγοι.

Ποια σχολεία θα μείνουν αύριο κλειστά

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας του παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο δήμος Βόλβης ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης όλα τα σχολεία στους δήμους Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας με απόφαση δημάρχων για την ασφάλεια των μαθητών.

Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, κλειστό θα παραμείνει το 25ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, ενώ οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του δήμου λειτουργούν κανονικά.

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Πυλαίας και Πανοράματος, με εξαίρεση το Λύκειο Πανοράματος όπου διαπιστώθηκε βλάβη στο σύστημα υδροδότησης και απαιτείται αποκατάσταση.

Επίσης, κλειστό, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει και το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων.

Για τα σχολεία στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη η διοίκηση του δήμου αποφάσισε με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, λόγω και του συνεχιζόμενου παγετού, αλλά και της πρόβλεψης της ΕΜΥ για τη συνέχιση της κακοκαιρίας να παραμείνουν κλειστά. Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και το Φίλυρο.

Κλειστά τα σχολεία θα παραμείνουν και στον δήμο Θερμαϊκού λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που θα ανοίξουν ταυτόχρονα με τα σχολεία. Ανοικτοί, ωστόσο, θα παραμείνουν αύριο όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου.

Στον δήμο Θέρμης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Περιστεράς, του Κ.Σχολαρίου, της Καρδίας, του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου με απόφαση δημάρχου. Κανονικά, βεβαίως, θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Θέρμης. Ανοιχτό θα είναι το 2ο ΓΕΛ Μίκρας και τα υπόλοιπα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Θέρμης. Επίσης, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στα Πεύκα του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Στον δήμο Λαγκαδά, εκτός από τα σχολεία, κλειστές θα παραμείνουν οι μονάδες των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί.

Από τον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής ανακοινώθηκε πως αύριο Τετάρτη η προσέλευση των μαθητών μπορεί να γίνεται έως τις 9:30 το πρωί, λόγω του παγετού στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία της παραλιακής ζώνης του δήμου (Όλυνθος, Γερακινή Καλύβες, Ορμύλια, Μεταμόρφωση).

Λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Κατερίνης.

Στον δήμο Έδεσσας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αντίθετα κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.

Εξαιτίας του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολικά συγκροτήματα σε όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στον δήμο Βέροιας για λόγους ασφάλειας μαθητών και διδασκόντων.

Περισσότερα από 300.000 κιλά βασιλόπιτας πούλησαν οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης στις γιορτές

08/01/2019 14:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: