Οι ταξιδιώτες του παράδεισου και της κόλασης: Γίγαντας σε χώρα νάνων αντί νάνος σε χώρα γιγάντων




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Κάποτε είχε πει το εξής ο Τούρκος πρώην πρέσβης Γιαλίμ Εράλπ: «Αν εξαρτάτο από τους Ραούφ Ντενκτάς και Γλαύκο Κληρίδη θα συνέχιζαν αυτή την διαπραγμάτευση και στον παράδεισο».

  • Ο έμπειρος διπλωμάτης ήταν και αισιόδοξος και απαισιόδοξος. Γιατί αισιόδοξος; Διότι θεωρούσε ότι θα πήγαιναν στον παράδεισο οι Ντενκτάς και Κληρίδης. Πέθανε και ο Ντενκτάς και ο Κληρίδης. Πήγαν στον παράδεισο; Αν πήγαν στην κόλαση; Ξέρετε. Κανείς σε αυτό τον κόσμο δεν μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στον παράδεισο και ποιος στην κόλαση. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη. Ούτε η Αμερική. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πιάνει το μέσον. Δεν έχει πέραση το Βραβείο Νόμπελ. Και σίγουρα αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται ομόφωνα ή με πλειοψηφία!

Κάποτε είχα ρωτήσει τον Κληρίδη: «Είστε φίλοι με τον Ντενκτάς από τα νιάτα σας, τον γνωρίζετε καλά. Καλύτερα από εμάς. Τι είδους άνθρωπος είναι;» Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάντησή του. Είπε το εξής: «Ο Ντενκτάς προτιμά να είναι γίγαντας σε χώρα νάνων αντί νάνος σε χώρα γιγάντων».

Στο βιβλίο του «Η Κατάθεσή μου», ο Κληρίδης μίλησε πολύ για τον Ντενκτάς. Όταν πήρα και εγώ ένα απόσπασμα από αυτό το βιβλίο πήγαμε στα δικαστήρια με τον Ντενκτάς. Κατέθεσε αγωγή εναντίον μου με αίτημα αποζημίωση ο Ντενκτάς. Το απόσπασμα που πήρα από τον Κληρίδη ήταν το εξής:

  • Μετά την έναρξη των αιματηρών συγκρούσεων στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1963, ο Ντενκτάς φυγάδευσε την οικογένειά του από την Κύπρο. Γι’ αυτό και ζήτησε βοήθεια από τον Κληρίδη. Ο Κληρίδης δέχθηκε. Οι συγκρούσεις στα οδοφράγματα συνεχίζονταν με όλη τους την ένταση. Οι Ντενκτάς και Κληρίδης συναντήθηκαν στην Πράσινη Γραμμή. Ο Ντενκτάς παρέδωσε στον Κληρίδη την σύζυγο και τα παιδιά του για να τα στείλει στην Άγκυρα μέσω του Αεροδρομίου Λευκωσίας. Ο Κληρίδης τους έβαλε στο αυτοκίνητό του, τους πήρε στο αεροδρόμιο, τους έκοψε εισιτήρια και τους έστειλε στην Άγκυρα. Τηλεφώνησε στον Ντενκτάς και του είπε «όλα εντάξει».

Αυτό το γεγονός μαθεύτηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μόνο όταν το έγραψα εγώ μετά από χρόνια. Και ο Ντενκτάς έτρεξε αμέσως στο δικαστήριο. Ανέκρινα τον Ντενκτάς όταν βγήκε στο εδώλιο για να καταθέσει κατά την διάρκεια της δίκης που ο ίδιος υπερασπιζόμουν τον εαυτό μου. Ο Ντενκτάς δεν αρνήθηκε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Κληρίδη και ότι έστειλε την οικογένειά του στην Τουρκία. Αλλά είπε ότι η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο με συνοδεία Άγγλων στρατιωτών και όχι με το αυτοκίνητο του Κληρίδη.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Ενόσω διεξαγόταν η δίκη πήγα στο προεδρικό του Κληρίδη, συναντήθηκα μαζί του και του είπα «διηγήσου μας ξανά εκείνο το γεγονός». Το διηγήθηκε ακριβώς όπως το είχα γράψει. Εκείνος τους είχε πάρει στο αεροδρόμιο. Ηχογράφησα όσα είπε και τα πήρα στο δικαστήριο. Παρά ταύτα, ο Ντενκτάς κέρδισε την δίκη. Και σε αυτή την δίκη επιδικάστηκε η ψηλότερη αποζημίωση στην ιστορία του κυπριακού Τύπου. Διακόσιες χιλιάδες δολάρια!

  • Ο πρώην πρέσβης Γιαλίμ Εράλπ είχε πει ότι «αν εξαρτάτο από τους Ντενκτάς και Κληρίδη, θα διεξήγαγαν αυτή την διαπραγμάτευση και στον παράδεισο». Έχει δίκαιο. Όμως κάνει ένα λάθος. Αυτή η υπόθεση μόνο στην κόλαση θα τελειώσει!

Τα θυμήθηκα αυτά όταν έμαθα ότι αύριο θα έρθει στην Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συμπίπτει με μιαν πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο αυτή η επίσκεψη. Μέσα στην κοινότητά μας πήραν φωτιά οι συζητήσεις για δύο κράτη και ομοσπονδία. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν αποδέχεται τα δύο κράτη, δέχεται πυρά επειδή επιμένει στην ομοσπονδία. Δέχεται συνεχώς επιθέσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αυτός που έριξε για πρώτη φορά την ιδέα των δύο κρατών. Μόνο ο Ακιντζί είχε αντιταχθεί στην ιδέα αυτή που πρόβαλε ο Τσαβούσογλου σε μια συνάντηση στο προεδρικό στην Λευκωσία, ενώ είχαν σωπάσει οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στην συνάντηση. Μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ο Τσαβούσογλου το συζήτησε αυτό με τον Αναστασιάδη. Τα δύο κράτη.

  • Μάλιστα κάποιοι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί προέβαλαν τον ισχυρισμό στα παρασκήνια ότι αυτή η πρόταση υποβλήθηκε αυτή την φορά από τον Αναστασιάδη στον Τσαβούσογλου και ότι ο Τσαβούσογλου την απέρριψε. Γιατί να την απορρίψει ο Τσαβούσογλου; Δυσαρεστήθηκε με τον Ακιντζί επειδή δεν την δέχτηκε και θα απορρίψει τον Αναστασιάδη;

Έχει κάποιο νέο σχέδιο για την Κύπρο η Αμερική; Δεν το νομίζω. Κύριο θέμα της ατζέντας αυτή την στιγμή είναι η Συρία. Και την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, συναντούνται με τον Πούτιν στην Μόσχα. Ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Θα προβούμε στην αξιολόγησή μας αφού δούμε τα αποτελέσματα. Έκαναν μιαν σύντομη δήλωση στον Τύπο πριν την έναρξη της συνάντησης. Ο Έρντογαν έκανε λόγο για αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Έρντογαν δεν μπορεί να φύγει από το Κρεμλίνο προτού λάβει την τελική του απόφαση για την Συρία!

Αυτές είναι οι τελευταίες κινήσεις και προσπάθειες στην πολιτική ζωή του δικτάτορα στην Τουρκία. Φέτος θα συμβούν πολλά. Ξέρετε, οι θάλασσες σήκωσαν μεγάλες φουρτούνες φέτος. Αλλά μήπως μπορούν να γαληνέψουν ποτέ οι θάλασσες χωρίς πρώτα να σηκώσουν κύματα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Τι θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν; Μία κρίσιμη συνάντηση με χαμηλές προσδοκίες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: