Τι θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν; Μία κρίσιμη συνάντηση με χαμηλές προσδοκίες…




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην συνάντηση Έρντογαν-Πούτιν. Υπάρχουν σοβαρές προσδοκίες από αυτή την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα. Πρώτα και κύρια οι παίκτες αυτή την στιγμή. Η Ρωσία και η Αμερική.

  • Η Τουρκία με την Συρία. Και οι τζιχαντιστές στην Συρία των οποίων η τύχη εξαρτάται από αυτή την συνάντηση. Περιμένουν πάρα πολλά. Η Τουρκία ακόμα δεν πραγματοποίησε την επιχείρηση Ανατολικά του Ευφράτη που ετοιμαζόταν να κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Και η τύχη αυτής της επιχείρησης εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτή την συνάντηση.

Αναμφίβολα το καλύτερο αποτέλεσμα της συνάντησης για την Αμερική είναι να μην μπορέσουν να συμφωνήσουν οι Πούτιν και Έρντογαν. Να αποκοπούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία. Να στραφεί πλήρως προς την Αμερική η Τουρκία, όπως παλιά. Και να έχει πολύ περισσότερο την ανάγκη της. Να αντιταχθεί πιο σταθερά στην Ρωσία στα θέματα της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Να σκληρύνει έναντι του Ιράν.

  • Αλλά αυτή η πιθανότητα φαίνεται πολύ μικρή. Η Τουρκία δεν μπορεί να ρισκάρει να χαλάσει ξανά τις σχέσεις της με την Ρωσία που δύσκολα έφτιαξε. Όμως, γι’ αυτό χρειάζεται να συμπεριφερθεί με ήπιο τρόπο έναντι των απαιτήσεων που ετοιμάζεται να προβάλει ο Πούτιν.

Τι αναμένει η Ρωσία; Πρώτα απ’ όλα να μην επιχειρήσει μιαν πιο προχωρημένη στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία η Τουρκία. Δηλαδή να μην επιτεθεί στα Ανατολικά του Ευφράτη. Να εισέλθει ο στρατός του συριακού καθεστώτος στα μέρη που εκκένωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα. Να καθαρίσει εντελώς το Ίντλιμπ από τους τζιχαντιστές.

  • Στο μεταξύ, δεν ξέρω αν ο Πούτιν σκέφτεται να συμφιλιώσει τον Έρντογαν με τον Μπασάρ Άσσαντ. Δεν θα μπορούσε να πει στον Έρντογαν «όλοι άρχισαν να αποδέχονται την νόμιμη παρουσία του Άσσαντ, μην επιμένεις περισσότερο και συμφιλιώσου μαζί του»; Έτσι είναι, όλοι τώρα ανοίγουν ξανά τις πρεσβείες τους που είχαν κλείσει στην Δαμασκό. Μήπως στο τέλος δεν θα έρθει η σειρά της Τουρκίας; Μόνο ο Πούτιν μπορεί να συμφιλιώσει τον Έρντογαν με τον Άσσαντ, έτσι δεν είναι;

Η Τουρκία, όπως δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, έτσι και η Ρωσία δεν θέλει να διασαλεύσει τις σχέσεις της μαζί της. Επομένως, αναμένεται να επιδείξει κατανόηση ο Πούτιν. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην κοινή τους δήλωση οι δύο πλευρές θα τονίσουν ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας.

  • Τι αναμένει η Τουρκία από την συνάντηση κορυφής της Μόσχας; Ο Ταγγίπ Έρντογαν ξέρει ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως ο ίδιος θέλει στην Συρία. Έμεινε μόνος στην περιοχή στο τέλος του οκταετούς πολέμου. Εγκαταλείφθηκε από τους συμμάχους του τόσο τους δυτικούς όσο και στην Μέση Ανατολή.

Αποσύρθηκε από το προσκήνιο ακόμα και η Σαουδική Αραβία, ο κύριος χρηματοδότης αυτού του πολέμου. Οι δε δυτικοί σύμμαχοι δεν λένε πλέον ότι «πρέπει να φύγει ο Άσσαντ», αλλά αντίθετα ψάχνουν πλέον τρόπους να συμφωνήσουν μαζί του. Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Τουρκία λογαριάζει πώς θα βγει με την λιγότερη ζημιά από το τέλμα στο οποίο βούλιαξε, αντί πώς να αποκομίσει νέα κέρδη.

  • Δεν μπορεί να κρατά επί μακρόν στα χέρια της τα εδάφη που κατέχει αυτή την στιγμή στην Συρία και θεωρεί ότι τα έχει κάνει κομμάτι της Τουρκίας. Αν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, υποχρεούται να επιστρέψει στην Συρία τα εδάφη που κατέκτησε. Οι παγκόσμιες δυνάμεις έκαναν τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει την Κύπρο για 45 χρόνια, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στην Συρία. Μιας μακράς διάρκειας κατοχή θα φέρει αντιμέτωπες την Τουρκία με την Συρία.

Γι’ αυτό ο Έρντογαν θέλει να υπάρξει μια περιοχή ασφαλείας βάθους 32 χιλιομέτρων ανάμεσα στις δύο χώρες στα βόρεια της Συρίας και να ελέγχει ο ίδιος αυτή την περιοχή. Αυτό θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησής του με τον Πούτιν. Εικάζεται ότι ο Πούτιν το βλέπει αυτό ψυχρά και δεν θέλει να αφήσει τον πλήρη έλεγχο στην Τουρκία, αλλά βραχυπρόθεσμα θα επιδείξει κατανόηση σε αυτό.

  • Μακροπρόθεσμα σίγουρα θα το απορρίψει. Ο Πούτιν, που εφαρμόζει ένα σχέδιο να φύγει αναίμακτα η Τουρκία από την Συρία, δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος ο συριακός μαζί της προς το παρόν και αναπτύσσει μιαν στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση. Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο στην Συρία βεβαίως. Είναι και το θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, που ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο 20123, αλλά φαίνεται ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Και οι πύραυλοι S-400.

Έχει λεχθεί ότι άρχισε η παραγωγή τους εντός του 2018 για την Τουρκία και θα παραδοθούν στα τέλη του 2019. Όμως, η πίεση των ΗΠΑ πάνω σε αυτό το θέμα προβληματίζει την Τουρκία. Οι ΗΠΑ της λένε «μην αγοράσεις αυτούς τους πυραύλους». Και υπάρχει και το ζήτημα της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες εκ μέρους της Ρωσίας.

  • Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, από αυτή την συνάντηση θα προκύψει μια συμφωνία πακέτο. Αλλά, παρά ταύτα το ζήτημα της Συρίας βρίσκεται στο τραπέζι ως το πιο σημαντικό θέμα. Η επίτευξη συμφωνίας πάνω στα άλλα θέματα εξαρτάται από την συμφωνία πάνω στο ζήτημα της Συρίας.

Οι εξελίξεις στην Συρία θα καθορίσουν την μελλοντική τύχη της Τουρκίας, η οποία τώρα  ασχολείται με την πώληση σε δυτικές χώρες των ελιών του Άφριν, το οποίο κατέχει εδώ και έναν χρόνο. Μάζεψε τα λάφυρα της Κύπρου. Τώρα μαζεύει τα λάφυρα της Συρίας. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δύναμη που να μπορεί να ανατρέψει τον Έρντογαν στην Τουρκία. Μόνο από το εξωτερικό μπορεί να ανατραπεί!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Απολαμβάνοντας το να μην γνωρίζει κανείς σύνορα: να βγούμε από την θάλασσα του φόβου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: