Ο Πομπέο ρίχνει το γάντι στον Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τους Κούρδους από την Τουρκία




Οι Κούρδοι της Συρίας θα προστατευτούν από τις τουρκικές στρατιωτικές απειλές, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, συνεχίζοντας την κόντρα με την Τουρκία και προσωπικά τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Πομπέο μάλιστα, στην ουσία επιμένει στην προηγούμενη δήλωση του ότι κ. Ερντογάν έδωσε υπόσχεση στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς να ανακοινωθεί, ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε το Ιρακινό Κουρδιστάν και είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των Κούρδων στο Ερμπίλ. Η κίνηση να επισκεφθεί τους Κούρδους θεωρείται ακόμα ένα μήνυμα στην Άγκυρα.

Τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post:

“Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγωνιστεί μαζί μας και είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι λαοί που αγωνίστηκαν μαζί μας, πρέπει να προστατεύονται”.

Τα σχόλιά του κ. Πομέο ήταν παρόμοια με αυτά που έγιναν από τον σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, αρμόδιο για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, ο οποίος δήλωσε κατά τις επισκέψεις του στο Ισραήλ και την Τουρκία ότι η προστασία των Κούρδων αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ ακόμα και όταν αποσύρει περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία .

Τα σχόλια του κ. Μπόλτον προκάλεσαν μια γρήγορη απόρριψη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ένα “σοβαρό λάθος” και ότι η Τουρκία “δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα.” Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους τρομοκράτες και έχει υποσχεθεί να τους επιτεθεί.

Ο κ. Πομπέο όμως υποβάθμισε την αντίδραση του Ερντογάν στο δηλώσεις του κ. Μπόλτον και προέβλεψε ότι τυχόν διαφορές θα μπορούσαν να εξαλειφθούν στις επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία, του Τζιμ Τζέφρι, των Τούρκων και των Κούρδων αξιωματούχων.

“Ο Ερντογάν έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Καταλαβαίνει ότι – νομίζω ότι χρησιμοποιεί τη γλώσσα – και μιλάει ότι δεν έχει βοδινό κρέας να μοιραστεί με τους Κούρδους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό συμβαίνει και είμαι βέβαιος ότι καθώς ο Πρέσβης Τζέφρι και άλλοι ταξιδεύουν στην περιοχή τις επόμενες μέρες, θα σημειώσουμε πραγματική πρόοδο σε αυτό », δήλωσε ο κ. Πομπέο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: