Ο Νετανιάχου κέρδισε τον “πρώτο γύρο” από τον Ερντογάν: Πως έπεισε τον Τραμπ για τη Συρία…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αλλαγή της στάσης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ντόναλντ Τραμπ, για το θέμα της πλήρους απόσυρσης των Αμερικανών πεζοναυτών από τη Συρία, οφείλεται στην παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την ηγεσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Τζόζεφ Ντανφορντ, ο οποίος φέρεται να προειδοποίησε με παραίτηση.

  • Η νέα εξέλιξη της “αργής” απόσυρσης, που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, αποτελεί νίκη του Νετανιάχου και ήττα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνουμε ότι η αρχική απόφαση του κ. Τράμπ, για άμεση αποχώρηση από τη Συρία, ΔΕΝ έχει ακυρωθεί. Αλλά δέχθηκε να υπάρξει καθυστέρηση και την ίδια στιγμή να συνεχίζεται ο πόλεμος. Οπότε επί του εδάφους δεν αλλάζει προς το παρόν τίποτα…

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παρουσίασαν μία «μαύρη» εικόνα στον κ. Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βαγδάτη, που αφορούσε το ρόλο του Ιράν στην περιοχή και ειδικά στη Συρία. Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου που μίλησε δύο φορές με τον Αμερικανό πρόεδρο και άλλες τόσες με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τους είπε ότι με την αποχώρηση σας από τη Συρία ανοίγεται διάπλατα μία λεωφόρο τρόμου από την Τεχεράνη στη Δαμασκό.

Μετά την αποκάλυψη του γερουσιαστή Γκράχαμ για τις δεύτερες σκέψεις που κάνει ο κ. Τραμπ, ο ίδιος Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα είναι “αργή”, και ενώ η αρχική του εντολή πρόβλεπε γρήγορη απόσυρση.

  • Τόσο ο κ. Νετανιάχου, όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές του κ. Τραμπ εξήγησαν ότι αποχωρώντας πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και του Ισραήλ, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προστατευθούν πάση θυσία οι Κούρδοι του YPG, που αποτελούν τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και η πιθανότητα να αντικατασταθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες από συμμαχικά στρατεύματα των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινιστεί ποιες χώρες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην αποστολή. Η πλευρά του Ισραήλ θεωρεί ότι η πιο εύκολη και ανώδυνη λύση είναι η παραμονή των Αμερικανών, διότι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στους σχεδιασμούς των Ιρανών, των Ρώσων, των Τούρκων και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Πομπέο στην Μπραζίλια, και την Κυριακή θα υποδεχθεί στην Ιερουσαλήμ τον κ. Μπόλτον, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσης την Άγκυρα για να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των Κούρδων της Συρίας.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Γκράχαμ, ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε για την ανάγκη να προστατευθούν οι Κούρδοι και του είπε ότι θα μιλούσε ο ίδιος στον Ερντογάν. Πάντως, πιστεύεται ότι η καθυστέρηση στην απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών θα εξοργίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος είχε παρουσιάσει ως προσωπική του νίκη την απόφαση του κ. Τραμπ.

  • Όμως, η νέα απόφαση για «αργή» απόσυρση είναι δεδομένη και πιστεύεται πως η κατάσταση θα αλλάξει άρδην μετά τη συνάντηση του κ. Νετανιάχου με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι σύμμαχοι του κ. Τραμπ, εντός και εκτός Αμερικής, εναντιώθηκαν στην απόφαση του με το επιχείρημα ότι αντιστρατεύεται τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κούρδοι). Η θετική απάντηση του κ. Τραμπ στο αίτημα του κ. Νετανιάχου δείχνει και την εμπιστοσύνη που έχουν οι δύο ηγέτες ο ένας στον άλλο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χρειάστηκε δύο τηλεφωνήματα για να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αρχικά είχε απαντήσει στο επιχείρημα ότι κινδυνεύει το Ισραήλ, με τη φράση ότι δίνουμε 4,5 δις. δολάρια για την ασφάλεια του και ότι σε κάθε περίπτωση η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απ’ εκεί και πέρα «μέτρησε» και η παρουσίαση από τον κ. Νετανιάχου των αντισημιτικών και αντιαμερικανικών ενεργειών του κ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μία άνευ προηγουμένου «βεντέτα» με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία αφορά και την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, όπου το παιγνίδι το παίζει βασικά το Ισραήλ, από κοινού με τους Αμερικανούς, και με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Κύπρου.

  • Ο κ. Τραμπ, ανακοινώνοντας την «αργή» απόσυρση, επανέλαβε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί στρατηγοί στο Ιράκ του τόνισαν πως είναι πιο επικίνδυνο παρά ποτέ. Σημείωσε πάντως ότι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών θα συνεχίζεται για όσο διάστημα διαρκεί η αποχώρηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter σχετικά:

“Το Ισλαμικό Κράτος έχει πρακτικά εξαλειφθεί. Θα στέλνουμε με αργό ρυθμό τους στρατιώτες μας στο σπίτι, ώστε να ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους, πολεμώντας ταυτόχρονα ό,τι απέμεινε από το ΙΚ”.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Οι δεύτερες σκέψεις του Ντ. Τραμπ: Ο φόβος του Ιράν αναγκάζει για αναθεώρηση απόφασης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: