Οι δεύτερες σκέψεις του Ντ. Τραμπ: Ο φόβος του Ιράν αναγκάζει για αναθεώρηση απόφασης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η απόφαση αποχώρησης των Αμερικανών πεζοναυτών από τη Συρία, όπου συμμετείχαν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, από κοινού με τους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG και τους Άραβες συμμάχους τους, έχει δημιουργήσει πολλαπλές κρίσεις μεταξύ συμμαχικών χωρών, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστή η κατάληξή τους.

  • Το πιθανότερο, όσο και να ακούγεται παράξενο αυτή τη στιγμή, είναι να επιβληθεί μία “επιβράδυνση” στην αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, μέχρις ότου επαναπροσδιοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι της Αμερικής στην περιοχή, ειδικά σε σχέση με την ασφάλεια του Ισράηλ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από “θανάσιμους εχθρούς”, όπως τους χαρακτηρίζει η ισραηλινή ηγεσία.

Όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ότι οι πιο στενοί συνεργάτες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον πιέζουν για να αναθεωρήσει, μία απόφαση που την χαρακτηρίζουν καταστρεπτική για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης παρατηρείται μία δυσφορία της ηγεσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που καλείται να εγκαταλείψει ένα πόλεμο, ο οποίος -όπως υπογραμμίζεται- δεν τελείωσε ακόμα, αφού οι τζιχαντιστές παραμένουν δυνατοί σε αρκετά σημεία της Συρίας.

  • Η πρώτη κρίση που δημοσιοποιήθηκε αφορά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον φίλο του τον “Bibi”, όπως χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Και είναι μία κρίση που θα μπορούσε να έχει σκληρές επιπτώσεις για την Αμερική, η οποία θα απομείνει χωρίς συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Νετανιάχου συνομίλησε με τον κ. Τραμπ, όπως ομολόγησε ο δεύτερος, αλλά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κάποιο κείμενο για το περιεχόμενο της κουβέντας τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται και ενώπιον δύσκολων εκλογών, πιστεύει ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου είναι λανθασμένη και πρέπει να αποσυρθεί, διότι για πρώτη φορά ο ιρανικός κίνδυνος είναι υπαρκτός για το Ισραήλ.

Η φράση του κ. Τραμπ ότι «θα είμαστε εκεί για το Ισραήλ, θα είμαστε πάντα εκεί για το Ισραήλ, και θα φροντίσουμε καλά το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα είναι καλά», δεν καθησύχασε τον κ. Νετανιάχου, ο οποίος έχει και ένα άλλο πρόβλημα, αν θέλετε, υπαρξιακό: Με το σημερινό πρόεδρο της Αμερικής είναι φίλοι εδώ και 30 χρόνια. Και αισθάνεται ότι τον κερδίζει ο φανατικός ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ορκισμένος εχθρός του Εβραϊκού Κράτους.

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε μία κίνηση, που αφορά και εμάς και η οποία έκανε αίσθηση στους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον. Επιτέθηκε στον Ερντογάν με «βίαιο» λόγο κάνοντας αναφορά στην κατοχή της Κύπρου και στα γυναικόπαιδα που σκοτώνει ο Ερντογάν στο Κουρδιστάν.

Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Αν το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τους Κούρδους της Συρίας και τι θα σήμαινε μία τέτοια κίνηση, που θα μπορούσε να προκαλέσει και περιφερειακό πόλεμο…

  • Η δεύτερη κρίση που δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμα, αφορά τον πρόεδρο της Ρωσίας και τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, μετά τη συμφωνία του προέδρου της Τουρκίας με τον κ. Τραμπ για τη Συρία.

Ενώ οι δύο πρόεδροι συνομιλούσαν σχεδόν καθημερινά, οι παρατηρητές σημείωσαν ένα «πάγωμα» από την ημέρα της ανακοίνωσης του Αμερικανού πλανητάρχη για την απόσυρση των πεζοναυτών του. Από το τέλος του 2016, ο κ. Πούτιν και ο κ. Ερντογάν έχουν σπάσει το ρεκόρ συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ ξένων ηγετών σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Οι απαιτήσεις της Μόσχας έγιναν γνωστές την Πέμπτη και είναι σε ευθεία σύγκρουση με τις θέσεις της Τουρκίας. Η Ρωσία ζήτησε να αναλαμβάνει η Συρία τον έλεγχο των εδαφών που εγκαταλείπουν οι Αμερικανοί, ενώ ο κ. Ερντογάν συμφώνησε με τον κ. Τραμπ, να αναλάβει ο ίδιος το ρόλο. Είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη τη Μόσχα με την Άγκυρα.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συνάντηση μίας τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου λίγο-πολύ ξεκαθάρισαν την κατάσταση. Οι προβλέψεις ανέφεραν ότι η συνάντηση θα ήταν δύσκολη και δεν θα είχε καμία σχέση με τις προηγούμενες. Και έτσι ακριβώς ήταν τα πράγματα. Η Μόσχα επέβαλε πλήρως τις θέσεις της και το πιό σημαντικό που τονίστηκε είναι ότι θα συνεργάζονται και στρατιωτικά. Οπότε η Τουρκία δεν μπορεί να δρα στη Συρία από μόνη της. Για τη Μόσχα έφτασε η ώρα να επιβληθεί το καθεστώς του Άσαντ σε όλη τη χώρα.

  • Ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί στην Μπραζίλια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και μέσα στον Ιανουάριο ζήτησε να πάει στην Ουάσιγκτον. Το μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι σκληρό, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που αντιδρά όταν είναι υπό πίεση.

Με λίγα λόγια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πιστεύει το αφήγημα του Λευκού Οίκου μετά την επίμαχη συνομιλία του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν και την απόφαση απόσυρσης των Αμερικανών από τη Συρία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ο Τραμπ επέλεξε “φίλους” που θα τον προδώσουν: Περπατά σε τεντωμένο σχοινί και θα πέσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: