Αρχίζει η συζήτηση στη βουλή της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος: “Κλειδί” οι Αλβανοί βουλευτές




Αρχίζει το μεσημέρι η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Θα συζητηθούν επίσης και ορισμένες τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σε αυτές διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Οπως προβλέπει ο κανονισμός της Σκοπιανής Βουλής η συζήτηση για κάθε τροπολογία μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες. Καθώς όμως από τη συνεδρίαση θα απουσιάζουν οι βουλευτές του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE, ενδεχομένως η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.
Όταν γίνει αυτό, θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατα την οποία απαιτούνται 120 βουλευτές.

Προσφάτως ο πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει οτι έχει εξασφαλιστεί η ψήφος υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ απο 76 βουλευτές, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα οτι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 80.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα πράξουν οι τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων για το θέμα μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών των δύο κομμάτων. Οι αλβανοί βουλευτές πάντως είχαν ψηφίσει υπερ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην ψηφοφορία του περασμένου Οκτωβρίου.

 

Υποβάθμιση Ευρωπαίων διπλωματών στις ΗΠΑ από τον Τραμπ καταγγέλουν αξιωματούχοι της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: