Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί: Πιθανό το ραντεβού στα τυφλά, στον δρόμο για το διαζύγιο




Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο να μετρούν τις δυνάμεις τους και να υπολογίζουν έναν προς έναν τους βουλευτές – για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής, αλλά και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τους δε ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρήσουν την Κ.Ο. δεδομένου του ορίου των 5 βουλευτών από τον κανονισμό της Βουλής.

Άλλωστε και οι ΑΝΕΛ προσμετρούν την εκλογική φθορά που υφίστανται, παραμένοντας στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς χρεώνονται την αλεπάλληλη προσπέλαση των “κόκκινων γραμμών” που το κόμμα είχε θέσει σε σχέση με τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Πηγές προσκείμενες στον ΥΠΕΘΑ ανέφεραν χθες βράδυ πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ βρίσκεται εκτός Αθηνών μέχρι και την Τρίτη, ενώ αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να μετρήσει δυνάμεις και να λάβει οριστικές αποφάσεις με δεδομένο πλέον ποιος θα σταθεί δίπλα του τηρώντας τις “κόκκινες γραμμές” και ποιος ή ποια θα τραβήξει διαφορετικό δρόμο.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ΑΛέξης Τσίπρας, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για το βράδυ της Τετάρτης – προφανώς σταθμίζοντας πως μέχρι τότε οι εξελίξεις θα έχουν δρομολογηθεί.

Συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρόθεση που έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι να πάει σε ενδεχόμενο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα εάν προσκληθεί και όχι να το αρνηθεί:

  • “O Πάνος Καμμενος βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Από προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανη ανησυχία γιατί οι πρωτοβουλίες Καμμένου επανακαθορίζουν τους χρόνους και οδηγούν σε αναζήτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ για συζήτηση από κοντά. Ενδεχόμενο που έχει αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες”, λένε οι ίδιες πηγές.
  • Από την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους πως “υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για ενδεχόμενη πρόταση μομφής και πως “όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά” και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστούν τις εξελίξεις, σε περίπτωση απόφασης των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν λόγω της απόφασης να έρεθει στην Βουλή νωρίτερα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αρκετοί από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ  εκτιμούν πως έχει φθάσει “η ώρα του διαζυγίου” και πως η στάση του Πάνου Καμμένου φθείρει την εικόνα της κυβέρνησης αυτή άλλωστε ήταν και η εκπεφρασμένη θέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά την οποία επαναλαμβάνει και δημόσια σε κάθε περίσταση.

Στον ίδιο τόνο προκαλούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής:

  • «Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρεται, σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, στην ΠΓΔΜ οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης βρίσκονται στην τελική ευθεία καθώς αύριο το μεσημέρι ξεκινά στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την τυπική επικύρωση των τεσσάρων τροπολογιών – μια διαδικασία για την οποία δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς ο Ζάεφ έχει ήδη περάσει τον σκόπελο συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία και η διαδικασία (με δεδομένο ότι η μειοψηφία έχει αποχωρήσει) αναμένεται να κλείσει στο τέλος της εβδομάδας.

Συνάντηση με Καμμένο επιδιώχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, διαρρέουν κύκλοι του υπουργού Άμυνας

HELLASJOURNAL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: