Διαγραφές Κουντουρά και Κόκκαλη: Συναλλαγή με αντάλλαγμα τις θέσεις, καταλογίζει ο Καμμένος




Εκτός ΑΝΕΛ πλέον η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, μετά την αποφαση να στηρίξουν την κυβέρνηση στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το πιθανότερο την Τετάρτη στη Βουλή.

Η Έλενα κουντουρά ανακοίνωσε την στήριξη της κυβέρνησης και διεγράφη με tweet, ωστόσο για τον Βασίλη Κόκκαλη τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς εφθασε πρώτα στην Βουλή η δήλωση ανεξαρτητοποίησης (κρατά την έδρα, που αφαιρείται από τους ΑΝΕΛ) και κατόπιν ένα νέο tweet του Πάνου Καμμένου ο οποίος δήλωσε την διαγραφή του.

Διαγραφές μέσω twitter

Με δύο αναρτήσεις αρχικά και επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση λίγο αργότερα, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έθεσε εκτός Κ.Ο. τους δύο βουλευτές αποδίδοντας παράλληλα πρόθεση συναλλαγής της υπουργικής έδρας με την ψήφο για στήριξη της κυβέρνησης.

    • «Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.
    • Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.
    • Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.
    • Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

ήταν η δήλωση της υπουργού από την Κίνα όπου βρίσκεται.

Η διαγραφή της με tweet από τον Καμμένο

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πάνος Καμμένος μέσω tweeter ανακοίνωσε την διαγραφή της από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ:

  • “Η Κα Κουντουρά με επίσημη ανακοίνωση της αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα. Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.” έγραψε ο Πάνος Καμμένος.

Η αποχώρηση Κόκκαλη από τους ΑΝΕΛ

Ακολούθησε η δήλωση ανεξαρτητοποίησης από τους ΑΝΕΛ και στήριξης της κυβέρνησης, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, που έγινε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα ανεξαρτητοποιηθώ από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ», δήλωσε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM (και τους Κ. Παπαδάκη -Σ. Παπαδοπούλου) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης.

Εν πρώτοις εξήγησε γιατί βρίσκεται στην Κίνα (από όπου έδωσε τη συνέντευξη): Βρίσκεται εκεί κατόπιν πρόσκλησης του αντίστοιχου κινεζικού Υπουργείου, σε μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη εδώ και ενάμιση μήνα.

Απολογιστικά είπε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν οι ΑΝΕΛ μια έντιμη, ξεκάθαρη συνεργασία, αλλά είχαμε, έχουμε διαφορά ως προς το όνομα των Σκοπίων.

Ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν την θεωρεί θετική, όμως αυτό που ανακύπτει τώρα -τόνισε- είναι αν θα συνεχίσει το βίο της η κυβέρνηση, αν θα ψηφιστούν μέτρα όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την πρώτη κατοικία και άλλα ευεργετικά μέτρα. Όσον αφορά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, είπε πως εξέφρασε την άποψη να είναι όλοι οι βουλευτές παρόντες, όπως ο κ. Κουίκ και η κ. Χρυσοβελώνη.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν είναι της Σχολής Καμμένου και δεν πρόκειται να απαντήσει όσες επιθέσεις και αν δεχθεί.

Οι απώλειες των ΑΝΕΛ

Πλέον, οι ΑΝΕΛ έχουν δύο βουλευτές λιγότερους στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ τη θέση τους έχουν διαχωρίσει και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα. Η μόνη διαφορά ωστόσο, είναι πως ο κ.Παπαχρηστόπουλος, έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την έδρα (επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ που και αυτός φέρεται να στηρίζει πλέον ανοικτά την κυβέρνηση) και παραμένει ως τώρα στους ΑΝΕΛ, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει την θέση της η Κατερίνα Παπακώστα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρωί της Τρίτης στις 10, αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: