Αθλιότητες που βαρύνουν τη ΝΔ οι απειλές σε βουλευτές: Θυμίζουν άλλες εποχές, είπε ο πρωθυπουργός




«Κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση», είπε, αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έκανε επίσης λόγο για αθλιότητες των τελευταίων ημερών με τις απειλές εκβιασμών και τρομοκράτησης βουλευτών από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας – πρακτικές που όπως είπε ανήκουν σε άλλες εποχές και των οποίων οι ευθύνες βαρύνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και προχώρησε σε συγκεκριμένη καταγγελία για μέλος της ΝΟΔΕ της ΝΔ που έστελνε απειλητικά μηνύματα. Ζήτησε δε από τον πρέοδρο της ΝΔ να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές.

“Η δημοκρατία στον τόπο μας θα νικήσει” έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τέσσερα χρόνια μετά την πολιτική ανατροπή του 2015

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

  • «Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.

Αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», όπως τόνισε.

  • Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής». Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».

Τι είπε για τους ΑΝΕΛ

Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο χαρακτήρισε όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

  • «Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε για τον Πάνο Καμμένο: «Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».

  • «Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ομιλία Τσίπρα ξεκίνησε στην Βουλή η διήμερη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης (live)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: