Επί ξηρού ακμής βρίσκονται πλέον μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ. Ο μέχρι πρότινος μικρός εταίρος της κυβέρνησης απορροφήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Καμμένος δίνει την δική του “μητέρα των μαχών” για να κρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα, το δε ΠΟΤΑΜΙ βίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης και αναγγέλει ευρεία συνάντηση στελεχών τέλος Φεβρουαρίου για να επιβιώσει ως πολιτική κίνηση με εκλογικές αξιώσεις.

Ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της βουλής το βράδυ της Πέμπτης είπε ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που απευθύνεται στο σώμα ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προαναγγέλοντας πιθανόν την την μοιραία απόφαση που καλείται να πάρει αλλά και δεν μπορεί να αποφύγει: Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έπραξε αυτό για το οποίο είχε δεσμευθεί ο ίδιος, ψήφισε υπέρ και εμφανίζεται αποφασισμένος να παραδώσει την έδρα του και να παραιτηθεί: “Για να ασχοληθώ με την αγαπημένη μου ιατρική” είπε σε δημοσιογράφους στη Βουλή σήμερα, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα αφήσει ένα περιθώριο μερικών ημερών στον κ.Καμμένο.

Ως γνωστόν παραιτούμενου του κ.Παπαχριστόπουλου, η έδρα περνάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει πλέον καμία οργανική σχέση με τους ΑΝΕΛ, και τόσο η συμμετοχή του στην κυβέρνηση από την οποία οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν, όσο και η θέση του για την Συμφωνία των Πρεσπών καθιστούν την περεταίρω σχέση του με τους ΑΝΕΛ πρακτικά αδύνατη.

Έτσι το πολιτικό σχήμα που γεννήθηκε μέσα από τις κοινωνικές ζυμώσεις της κρίσης θα απωλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ήδη ο κ.Καμμένος κινείται σε αναζήτηση πιθανών συνεργασιών με ανεξάρτητους βουλευτές με τις απόψεις των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος και ταυτόχρονα αναζητά οργανικές συμμαχίες στους χώρους παράπλευρα της ΝΔ (συνάντηση με Τάκη Μπαλτάκο στη Βουλή).

Αγώνα επιβίωσης δίνει το ΠΟΤΑΜΙ

Οι αποχωρήσεις των Αμυρά,Δανέλλη και Ψαριανού στοίχισαν ακριβά στο ΠΟΤΑΜΙ που τους καλεί τώρα να παραδώσουν τις έδρες τους, υπενθυμίζοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ότι θα το έκαναν:

“Τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου καυτηρίασαν ιδιαίτερα τις ξαφνικές αποχωρήσεις των βουλευτών Αμυρά – Δανέλλη – Ψαριανού, οι οποίοι, παρά τις επανειλημμένες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους, εντάχθηκαν ήδη στους κομματικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Απαίτηση των ψηφοφόρων που τους εμπιστεύθηκαν για να εκπροσωπήσουν το Ποτάμι στην Βουλή είναι να παραδώσουν τις έδρες τους, πράγμα άλλωστε για το οποίο και οι τρεις τους, σε ξεχωριστές στιγμές, είχαν δεσμευθεί κατηγορηματικά.” αναφέρει το ΠΟΤΑΜΙ με ανακοίνωση στα ΜΜΕ απόψε.

Και παράλληλα αναγγέλει ευρεία συνάντηση “στελεχών και αντιπροσώπων του κινήματος” στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου που συμπληρώνονται πέντε χρόνια ύπαρξης της πολιτικής κίνησης σε μια προσπάθεια “για την επανεκκίνηση των δράσεων του Κινήματος”.

Η εκδήλωση έχει τίτλο: «5 χρόνια – 5 στόχοι για να κάνουμε την Ελλάδα αλλιώς».

Και βέβαια είναι η Συμφωνία των Πρεσπών που έδωσε την χαριστική βολή στο ΠΟΤΑΜΙ έστω και σε συμβολικό επίπεδο: Ο γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε “παρών” στη Βουλή (και ήταν ο μόνος) ενώ ο Στάυρος Θεοδωράκης “υπέρ”, ενώ οι δυο τους είχαν ένα έντονο φραστικό επεισόδιο σε διάδρομο ης Βουλής με κατακλείδα το “ο καθένας τραβάει το δρόμο του” που ακούστηκε στο τέλος του καυγά.

Έτσι με ένα έλλειμα αναγνωρίσιμων στελεχών πλέον εμφανίζονται ωστόσο έτοιμοι να επιχειρήσουν ένα νέο βήμα στη λογική που ξεκίνησε: μια πολυσυλλεκτική δεξαμενή διαμαρτυρίας κόντρα “στο παλιό πολιτικό σύστημα”:

“Παρά την προσπάθεια ευτελισμού του θεσμού της Κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, το Ποτάμι δεν θα αλλάξει προσανατολισμό και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες που οδήγησαν πριν από 5 χρόνια στην ίδρυσή του. Θα συνεχίσουμε να μη μετέχουμε στους εμφυλίους και στις άγονες καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν την ενέργεια της κοινωνίας και δεν αφήνουν την χώρα να φύγει μπροστά. Παραμένουμε πιστοί στον αγώνα για ένα καθαρό και αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές και ζωογόνες δυνάμεις της πατρίδας μας” λέει το ΠΟΤΑΜΙ.

Μένει να δείξει η πραγματικότητα εάν το πολιτικό περιβάλλον που ευνόησε την συγκροτησή του, μέσα στην κρίση, έχει ανασχηματιστεί και θα παράσχει χώρο αυτόνομης ύπαρξης.

HELLAS JOURNAL

Ο Καμμένος καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Επεξεργάζονται διάλυση των ΑΝΕΛ, λέει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: