Υπουργός Άμυνας Μάτις στον Τραμπ: Φεύγω για να διορίσεις κάποιον που συμφωνεί μαζί σου…




Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις θα αποχωρήσει από το αξίωμά του «στα τέλη του Φεβρουαρίου», γνωστοποίησε — μέσω Twitter — ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα στη Συρία.

Λίγο μετά, ο κ. Μάτις διευκρίνησε ότι παραιτείται διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του κ. Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς πεζοναύτες από τη Συρία και να αφήσει μόνους τους Κούρδους μαχητές, που βοήθησαν να κερδηθούν πολλές μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο νέος υπουργός Άμυνας «θα ονομαστεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ, κάνοντας λόγο για «τρομερή πρόοδο» τη διετία κατά την οποία ο στρατηγός εν αποστρατεία ήταν επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού, και «ευχαριστώντας τον για την υπηρεσία του».

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάτις, στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών ε.α., επισήμανε πως αποχωρεί ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι εγγύτερες προς τις δικές του.

Ο Μάτις προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Τραμπ απέπεμψε — μέσω Twitter — τον Μάρτιο.

Κατά το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, οι καθαιρέσεις και οι παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε αμερικανών προέδρων.

Η σεναριολογία για το μέλλον του Μάτις εντάθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο Τραμπ είχε κρίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS πως ο υπουργός Άμυνας είναι «περίπου Δημοκρατικός» αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανόν θα αποχωρούσε από την κυβέρνησή του.

Η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία σημαίνει ότι θα τερματιστούν και οι αεροπορικές επιθέσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Η διαταγή του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία σημαίνει επίσης πως θα τερματιστεί η αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο Ρόιτερς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικός πόλεμος ήταν κρίσιμης σημασίας για την απόκρουση του Ισλαμικού Κράτους και τη διατήρηση της πίεσης στην τζιχαντιστική οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία, με περισσότερες από 100.000 βόμβες και πυραύλους να έχουν εκτοξευθεί κατά στόχων στις δύο χώρες από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Ροϊτερς πως ο χρόνος του τερματισμού της αεροπορικής εκστρατείας θα συνδεθεί με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά αρνήθηκαν να ορίσουν ημερομηνία για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa-Sputnik
Ουάσινγκτον, United States

Ασυγκράτητος ο Ντόναλντ Τραμπ: Μετά τη Συρία αποφάσισε να εγκαταλείψει και το Αφγανιστάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: