Ο αγωγός East Med. Από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Photo via basilicata24.it

Τον αγωγό East Med, που θέλει το Ισράηλ, δεν τον φοβάται μόνο η Τουρκία, αλλά και οι ανόητοι της Λευκωσίας

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την ανάγκη κατασκευής του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, θορύβησε την Τουρκία. Ήταν αναμενόμενο…

  • Και ο λόγος είναι απλός: Η κατοχική δύναμη συνειδητοποίησε ότι το Εβραϊκό Κράτος απέκλειε τη χρήση του τουρκικού εδάφους για τη μεταφορά του αερίου της Μεσογείου στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ήταν βέβαιος ότι το Ισραήλ και η Κύπρος, εφόσον οι ποσότητες είναι μεγάλες βέβαια, και το φυσικό αέριο ποιοτικό, θα επέλεγαν τη χώρα του για να το μεταφέρουν στην Ευρώπη. Θα την καθιστούσαν έτσι, ως το μέρος από το οποίο θα μεταφέρονταν οι μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην Ευρώπη. Ως γνωστό, το τουρκικό έδαφος χρησιμοποιεί και η Ρωσία.

Μετά την αρχική ανακοίνωση, η Τουρκία προκάλεσε πολλές συζητήσεις και με υπόγειο τρόπο. Οι αξιωματούχοι της, σε συνομιλίες με παράγοντες της Ευρώπης και της Αμερικής, έθεσαν το ζήτημα, αλλά δεν εισακούστηκαν, διότι πρόκειται για μία επιχειρηματική απόφαση κάποιων χωρών, υπό την ηγεσία του Ισραήλ. Ο κ. Ερντογάν το συζήτησε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου υποτίθεται επηρεάζεται από την απόφαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Όταν τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησαν να γράφουν ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στην επόμενη τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που θα γίνει στο Τελ Αβίβ, κινητοποιήθηκαν οι γνωστοί «υποκινητές» της κοινής γνώμης στην Κύπρο, για να σπείρουν τον πανικό. Έγραψαν πολλά και διάφορα, που θα χάσετε το χρόνο σας για να τα διαβάσετε.

  • Το βασικό συμπέρασμα τους είναι ότι η επιλογή της Τουρκίας είναι η καλύτερη και πιο οικονομική, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι οι χώρες της Μεσογείου θα παραδώσουν το «κουμπί» που θα κλείνει και θα ανοίγει τη ροή του φυσικού αερίου στην Τουρκία!

Ακόμα και αν ήταν η καλύτερη λύση, όπως ισχυρίζονται, στην πραγματικότητα δεν είναι. Διότι τα οικονομικά ενός αγωγού εξαρτώνται από το κόστος που θα επιβάλει η χώρα, μέσω της οποίας θα περάσει. Αλλά, το πιο μεγάλο κόστος είναι η ασφάλεια, και στην Τουρκία ο αγωγός δεν θα είναι ασφαλής.

  • Σκεφτείτε ακόμα πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χάσουν το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, και θα τις κερδίσει η Τουρκία… Αλλά, σκεφτείτε και το άλλο: Κάθε φορά που ο κάθε Ερντογάν θα νευριάζει με τους Ισραηλινούς ή τους Ελληνοκύπριους, θα ασκεί εκβιασμό. Άρα -και τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται- ο αγωγός δεν μπορεί να περάσει από την Τουρκία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται άθλια επίθεση από τους πρώην συμμάχους του, από την εποχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, οι οποίοι του ασκούν πραγματικό εκβιασμό για να υπογράψει μία συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα παραδώσει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της κατοχικής δύναμης. Στο πλαίσιο αυτό, τον πιέζουν να ανακοινώσει δημόσια ότι δεν συμφωνεί με την κατασκευή του αγωγού East Med, το κόστος του οποίου θα καλύψει στην πλειοψηφία του το Ισραήλ.

Δεν πρέπει να υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό, διότι θα διαλύσει όσα σωστά έπραξε όλα αυτά τα χρόνια επιλέγοντας τη συνεργασία με το Εβραϊκό Κράτος. Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει πολύ περισσότερα από εμάς -χωρίς αμφιβολία. Άρα γνωρίζει και ποιο είναι το συμφέρον της Κύπρου: όσο μακριά από την Τουρκία, τόσο το καλύτερο για τον Κυπριακό Ελληνισμό…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τα δύο σενάρια που θα κρίνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ: Ή είσαι φίλος ή εχθρός…

1 Comment on "Τον αγωγό East Med, που θέλει το Ισράηλ, δεν τον φοβάται μόνο η Τουρκία, αλλά και οι ανόητοι της Λευκωσίας"

  1. Ο Αναστεναρης. | December 4, 2018 at 7:38 AM | Reply

    Κατα την ταπεινη μου γνωμη ο East Med, εαν πραγματοποιηθει, θα ειναι η μεγαλυτερη επιτυχια που θα εχουμε μετα απο την ενταξη της Κυπρου στην Ε.Ε. με την ταυτοχρονη απορριψη του εξαμβλωματος του σχεδιου Αναν. Και οχι απλως για οικονομικους λογους. Εφ’οσον η Τουρκια ασκει αναθεωρητικη πολιτικη, η εμπεδωση του status quo μας δινει την ευκαιρια να τους αναχαιτησουμε και να διεκδικησουμε απο ισχυροτερη θεση σε μεταγενεστερο χρονο μια λειτουργικη και ανεκτη λυση. Για το “δικαιη” ειναι δυστυχως αλλη κουβεντα… Εαν υπαρχουν καποιοι που φοβουνται πως θα παψουν να ειναι πρωτοι στο χωριο και γι’αυτο προσπαθουν να αποφυγουν την εισοδο νεων συμφεροντων που θα τους περιορισουν, ειναι επικινδυνοι. Νομιζω, πως η πραγματικη κοκκινη γραμμη μας πρεπει να ειναι η ρηση του Παπαδοπουλου “παρελαβα κρατος, δεν θα παραδωσω κοινοτητα”. Λυση μπορει να υπαρξει μονο με ενα ανεξαρτητο και λειτουργικο κρατος που θα σεβεται ολους τους πολιτες του.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*