Τι προμηνύεται μετά το τέλος της μεγάλης Ελληνο-Αμερικανικής άσκησης «Jackal Stone»




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Πέρασαν μόλις λίγα 24ωρα από τη στιγμή που έπεσε η αυλαία της Ελληνοαμερικανικής αντιτρομοκρατικής άσκησης «Jackal Stone»  που έγινε στην Κρήτη. Μπορεί το γενικό πρόσταγμα να μην ήταν των Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά της ΕΛ.ΑΣ, όμως χωρίς τις Ειδικές Επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, τέτοιας έκτασης άσκηση μιας εβδομάδας, δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί.

Μετά από αυτά τα 24ωρα, την πύλη του Ελληνικού πενταγώνου, πέρασαν δυο σημαντικά πρόσωπα για τις Ειδικές Επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αμερικής, (USSOCOM), Αντιναύαρχος Timothy Szymanski και ο  Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη (SOCEUR), Αντιστράτηγος Kirk Smith.

  • Τους δυο αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής, συνόδευε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt. Οι τρεις άντρες είχαν συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, αλλά και με τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων κι ένα πρόσωπο που θεωρείται εκ των ανθρώπων που εργάζονται συστηματικά για την μετεξέλιξη των Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σημαντική λεπτομέρεια μπορεί να θεωρηθεί όπως σημειώνουν πηγές από το ΓΕΕΘΑ, πως ο Έλληνας Ναύαρχος σε λίγες ώρες κι αφού έχει ήδη συνομιλήσει σε ανώτατο επίπεδο με τους Αμερικανούς Αξιωματούχους, θα βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κι εκεί θα διευρύνει προφανώς τις συζητήσεις γύρω κι από το θέμα των Ειδικών Επιχειρήσεων (ίσως γιατί προηγούνται άλλα θέματα).

Και α;υτό διότι όπως έχει δηλωθεί και σε πολιτικό επίπεδο, το ενεργειακό μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, θα περάσει τόσο από το Πολεμικό Ναυτικό (κυρίως) κι από τις Ένοπλες Δυνάμεις με ιδιαίτερη έμφαση στα πρόσωπα που στελεχώνουν τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, τόσο των ΕΔ όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Έμμεσο μήνυμα και στην Άγκυρα οι συναντήσεις στο Ελληνικό Πεντάγωνο

Την ώρα που οι Ειδικές Επιχειρήσεις στην Άγκυρα έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τα τελειότερα μέσα, έχουν «ξεμείνει» από στελέχωση κι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή από πλευράς δυναμικού, δεν φτάνει για βασικές ανάγκες που προκύπτουν με τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση Ερντογάν, έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως η επίσκεψη των δυο ανωτάτων των Ειδικών Επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ελληνικό Πεντάγωνο, παρουσία του Πρεσβευτή κου. Pyatt, ο οποίος διαρκώς επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πλέον σημαντικό πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί στην Τουρκία αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένα από τα πλέον σοβαρά «καμπανάκια» στον δρόμο προς την απομόνωση που οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν επιλέξει.

  • Επιπροσθέτως η διάρκεια των ασκήσεων σε πολλά επίπεδα με τις Ηνωμένες πολιτείες, όπως και οι Ελληνικές βάσεις που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα αυτή της Λάρισας για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper, εμπεριέχουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ένα διαρκές μήνυμα προς την Τουρκία για τις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια.

Η Άγκυρα επίσης εκείνο που βλέπει, ακόμη και με τα μέσα που διαθέτει τα οποία δεν είναι λίγα, αποτελεί ένα αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης δουλειάς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική και είναι η προετοιμασία μιας περιοχής πλήρους ασφάλειας ακόμη και για τις εξελιγμένες εγκαταστάσεις που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, όπως αυτή της υγροποίησης του φυσικού αερίου.

Φάση από την Ελληνοαμερικανική αντιτρομοκρατική άσκηση «Jackal Stone»  που έγινε στην Κρήτη. Φωτογραφία Hellas Journal
  • Η «Jackal Stone», τα σενάρια ασύμμετρων απειλών και η ενεργειακή ασφάλεια

Η ΕΚΑΜ από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και η ΜΥΑ από το Λιμενικό Σώμα -η οποία είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει και νέα μέσα εξοπλισμού από εκείνα που έκαναν δώρο οι Αμερικανοί κατά την τελευταία αντιτρομοκρατική άσκηση στο Ελληνικό- ήταν οι πρωταγωνίστριες μονάδες στο ένα από τα τρία βασικά σενάρια της άσκησης «Jackal Stone».

Η αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής και της ομηρίας σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβαίνει μεγάλος αριθμός τουριστών, απαιτούσε χειρουργικές κινήσεις και την χρήση διαπραγματευτή. Παράλληλα οι δυνάμεις που συμμετείχαν έπρεπε να διασφαλίσουν ότι κανείς από τους αθώους δεν θα πάθαινε το παραμικρό.

Την ίδια ώρα που εξελίσσονταν αυτό το σενάρια, άλλες ομάδες καλούνταν ν’ αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και να δράσουν ανάμεσα σε πολίτες.

Σενάρια που έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με την εσωτερική ασφάλεια μιας χώρας η οποία συνεκπαιδεύεται με μια άλλη η οποία έχει καταφέρει να περάσει τις ειδικές επιχειρήσεις σε άλλο επίπεδο μέσα από διάφορες διαδικασίες κι από αυτά εμείς μαθαίνουμε.

Ωστόσο η ενέργεια μπορούμε να πούμε ότι πρωτοστάτησε ξανά και σ’ αυτή την μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση στην οποία οι Έλληνες των Ειδικών Επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και ν’ ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους σπεσιαλίστες των Delta Force και των Navy Seals.

Ασκήσεις όπως εκείνη της πρόσφατης Μέδουσας, που είχε να κάνει με την ανακατάληψη μιας πλατφόρμας, πέρασαν από την εσωτερική ασφάλεια, στην άμυνα και τότε ξεδιπλώθηκαν όλοι μαζί οι των Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας μας, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εξετάστηκαν ακόμη και οι τρόποι αντιμετώπισης σε επίθεση μιας εγκατάστασης «LNG» για την οποία είχαν εκφράσει οι Ηνωμένες Πολιτείες την θέληση να δημιουργηθεί μια τέτοια μονάδα στη Λεμεσό κι άλλη μια ίδια στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ανάμεσα στις Ειδικές επιχειρήσεις Ελλάδας και Αμερικής θα υπάρξει μια αλυσιδωτή συνέχεια στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει κι αυτό διότι το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα φαίνεται εμπράκτως, ενώ το επόμενο διάστημα αυτό, σύμφωνα με πηγές μας, θα φανεί ακόμη περισσότερο.

Συνάντηση Καμμένου με διοικητές των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: