Τα αμερικανικά συγχαρητήρια στον Αλέξη για την απέλαση των Ρώσων: Ολική επαναφορά της Ελλάδας




Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, το καλοκαίρι, επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του ελληνικού Έθνους, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ενημέρωσε Έλληνες ανταποκριτές για τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδος, που ξεκινά σήμερα το πρωί (τοπική ώρα).

Ο αξιωματούχος είπε η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την Ελλάδα σε τρεις σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει. Συγκεκριμένα είπε:

  1. Είδαμε με την απόφαση για την έκδοση Ρώσων διπλωματών που είχαν εμπλακεί σε δράσεις που δεν θα έπρεπε. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να το κάνει και ως βασική έκφραση κυριαρχίας την υποστηρίζουμε.
  2. Η διαδικασία στην ελληνική κυβέρνηση και την ενεργειακή βιομηχανία να εξετάσουν επιλογές για την ενεργειακή διαφοροποίηση (diversification) ως προς το είδος και τις πηγές (roots and sources). Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν η Ελλάδα κάνει τις σωστές αποφάσεις μπορεί να παίξει κομβικό (pivotal) ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, έχουμε δει παραδείγματα αυτού, μπορεί να δει πως συμπεριφέρεται η Ρωσία στο Κουρτς. Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν θέλουμε να συμβεί οπουδήποτε αλλού, πρέπει να σταματήσει. Κ;ι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
  3. Και βέβαια η συνεργασία της Ελλάδας με άλλους στην περιοχή συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και του Ισραήλ.

Αναφορικά με τον στρατηγικό διάλογο, ο αξιωματούχος είπε:

«Αυτή είναι μια θαυμάσια έκπληξη. Έχουμε στρατηγικό διάλογο με την Κίνα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και υπάρχουν και μερικές άλλες χώρες. Πρόκειται για  ποικιλόμορφη ομάδα (χωρών) και υπάρχουν (οι στρατηγικοί διάλογοι) για διάφορους λόγους και επιτελούν διαφορετικούς σκοπούς. Η δική μας προκατειλημμένη άποψη είναι ότι αυτός (ο διάλογος) με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο:

«Αν κανείς είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ετοιμότητα της Ελλάδας να επανέλθει πίσω στον αρμόζοντα ρόλο της (Resume its Proper Role) αυτή άρθηκε όταν:

Πρώτον η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το επίσημο πρόγραμμα, και προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στο βαθμό που μπορούμε.

Δεύτερον, η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός έδειξαν απίστευτη ηγεσία και σθένος στον τρόπο που οδήγησαν την συμφωνία των Πρεσπών. Παραμένει διαφιλονικούμενη, αλλά ακριβώς επειδή είναι διαφιλονικούμενη και αντιμετωπίζει μακροχρόνια ζητήματα αξίζει να του πιστωθεί. Και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα μέρη καθώς εφαρμόζουν την συμφωνία.

Τρίτον, με μεγάλο ενδιαφέρον αναλάβαμε τον τίτλο της τιμώμενης χώρας στην ΔΕΘ. Και αν ρωτούσατε κάποιον πριν από δέκα χρόνια αν θα γινόταν αυτό σε μία τέτοια έκθεση, ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, πολύ λίγοι θα σας έλεγαν ότι θα γίνει. Και αυτό αντανακλά νομίζω όχι μόνον μία αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και στην φύση και την σημασία της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδος και για τις δύο χώρες, τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν αλλά επίσης και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν τα αντιμετωπίσουμε μαζί».

Ο στρατηγικός διάλογος θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μαικ Πομπέο, που θα σφραγίσει μία γεμάτη ημέρα συζητήσεων ξεκινώντας στις 10 το πρωί (τοπική ώρα).

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο αξιωματούχος τόνισε:

«Πραγματικά, δεν συνηθίζεται ο υπουργός Εξωτερικών να συναντάται με κάποιον που εκτελεί χρέη υπουργού. Έχει να κάνει με το ποιος κάθεται στην καρέκλα, και για εμάς είναι το ελληνικό έθνος, και έχει έρθει η ώρα για αυτό και είναι σημαντικό να το φέρουμε σε πέρας».

«Από την πλευρά μας», είπε ο εκπρόσωπος, «θα εκπροσωπηθούμε με υφυπουργούς Εξωτερικών και θα έρθουν από διαφορετικά γραφεία εντός του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και από άλλα υπουργεία, της Αμυνας, της Ενέργειας, της Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο Λευκός Οίκος επίσης θα εκπροσωπηθεί, ενώ για το Άμυνας όταν ο υφυπουργός δεν είναι διαθέσιμος αντί να κατεβάσουν (την εκπροσώπηση) στο χαμηλότερο επίπεδο όπως συνήθως γίνεται επέλεξαν να το ανεβάσουν, και αυτή είναι μία άλλη ένδειξη (της καλής συνεργασίας)».

Για τα θέματα της οικονομίας, ο αξιωματούχος είπε τα εξής:

“Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας ως αμερικανική κυβέρνηση είναι να επισημάνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση την εκτίμησή τους για τις ευκαιρίες. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι η ελληνική κυβερνήτη να εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές. Και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κάποιες αρχικές συζητήσεις στην ΔΕΘ και ελπίζουμε ότι τα μέρη θα μπορέσουν να οικοδομήσουν πάνω σε αυτές. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ  δεν θα έχει τον ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση των επενδύσεων”.

Το Πεντάγωνο απειλεί ανοικτά την Τουρκία: Απαράδεκτη μονομερής ενέργεια στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: