“Παύση” απόφασης για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία: Όρος και η προστασία των Κούρδων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

“Επιβραδύνονται με έξυπνο τρόπο”, τα σχέδια απόσυρσης των δύο χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών από τη Συρία, υποστήριξε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικανός από τη Νότια Καρολίνα), ένας εκ των πλέον στενών συμμάχων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όμως, άσκησε σκληρότατη κριτική για την απόφασή του.

Η δήλωση-«βόμβα» έγινε μετά από γεύμα που είχε χθες Κυριακή ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τον Αμερικανό πλανητάρχη στο Λευκό Οίκο. Σημειώνουμε ότι η αρχική απόφαση του κ. Τραμπ ΔΕΝ έχει αλλάξει ακόμα. Όμως πριν ξεκινήσει η απόσυρση πρέπει να διευθετηθούν πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, που αφορούν το Ισραήλ, τους Κούρδους και την επιρροή του Ιράν στη Συρία.

Είναι σημαντικό ότι στη διάρκεια του γεύματος τέθηκε με έντονο τρόπο από τον κ. Γκράχαμ το θέμα των Κούρδων της Συρίας (YPG) και τονίστηκε από τον γερουσιαστή ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν στο έλεος της Τουρκίας. Ο κ. Τραμπ φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι θα προστατευθούν.

Οι παρατηρήσεις του γερουσιαστή μετά τη συνάντηση του με τον κ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο μεταβλήθηκαν σημαντικά από τον τόνο του νωρίτερα την ημέρα, όταν είπε στην εκπομπή του ABC «Αυτή την εβδομάδα» ότι «αν φύγουμε τώρα τη Συρία, οι Κούρδοι θα σφαγούν».

“Θα ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει κάτι που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα έκανε ποτέ: Να αναθεωρήσει”, είπε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γερουσιαστή ο κ. Τραμπ έχει πλέον δεύτερες σκέψεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκράχαμ, οι συνομιλίες για την απόσυρση του στρατιωτικού προσωπικού από τη Συρία βρίσκονται σε μια «παύση».

“Μετά από συζητήσεις με τον Πρόεδρο και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ποτέ δεν αισθανόμουν καλύτερο για το πού κατευθυνόμαστε. Νομίζω ότι επιβραδύνουμε τα πράγματα με έξυπνο τρόπο. Αλλά ο στόχος ήταν πάντα ο ίδιος. Να μπορέσουμε να φύγουμε από τη Συρία και να βεβαιωθούμε ότι ο ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ”.

“Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια παύση. Επανεξετάζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο του Προέδρου”.

Η “παύση” φαίνεται ότι οφείλεται και στην έντονη αντίδραση του Ισραήλ. Ως γνωστό, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση αφήνει ανοικτό το πεδίο στο Ιράν, το οποίο θα κυριαρχήσει στη Συρία και θα προκαλέσει προβλήματα στο Εβραϊκό Κράτος.

Ο γερουσιαστής τόνισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ του είπε “κάποια πράγματα που δεν ήξερε” για τα σχέδιά του για τη Συρία, “που με κάνουν να αισθάνομαι πολύ καλύτερα για το πού κατευθυνόμαστε” στη χώρα αυτή.

Ο κ. Γκράχαμ δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ «ανησυχεί για την ιρανική επιρροή και τους πιθανούς κινδύνους για το Ισραήλ. Το Ιράν θα έχει μια λεωφόρο από τη Βηρυτό προς την Τεχεράνη όσον αφορά την παράδοση όπλων στο Λίβανο. (Ο Πρόεδρος) θα μιλήσει με την Τουρκία για να βεβαιωθεί ότι δεν θα έχουμε πόλεμο μεταξύ των Τούρκων και των συμμάχων μας των Κούρδων”.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκράχαμ έγραψε τα εξής στο λογαριασμό του στο Twitter:

“Ο Πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε απόσυρση από τη Συρία θα γίνει με τρόπο που θα εξασφαλίζει:

  • 1) Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) καταστρέφεται μόνιμα.
  • 2) Το Ιράν δεν θα συμπληρώσει το κενό, και
  • 3) Οι Κούρδοι σύμμαχοί μας θα προστατεύονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γερουσιαστής άσκησε κριτική στην Τουρκία, τόσο για την αντιαμερικανική στάση του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, όσο και για τη συμμαχία της με το Ιράν και τη Ρωσία.

Σημειώνουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου διαφωνεί με την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί η Αμερική από τη Συρία. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαφωνίας ήταν η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Ο στρατός του Άσαντ δεν εισήλθε στην Μανμπίτζ: Δήλωση-διάψευση του Πενταγώνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: