Προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμοί: Αμαύρωσαν τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου




Σε 66 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα, στις συγκεντρώσεις και πορείες για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά την διάρκεια του μαθητικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου και το βράδυ, που ήταν και τα σοβαρότερα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Παράλληλα, δύο εδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ρίψεις νερού στα Εξάρχεια, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Θεσσαλονίκη: Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο της πόλης

Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα, επικράτησε ένταση, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα κουκουλοφόρων με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, πετούσαν πέτρες, αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα στις δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού, η οποία σβήστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

Το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ο οποίος δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη, ενώ προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Σοβαρά επεισόδια μετά τις πορείες στο Βόλο

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών και κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις πορείες, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλεως και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και στις κάθετες οδούς και άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, μέχρι και κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένο το κέντρο του Βόλου για περίπου τρεις ώρες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, επενέβησαν από την πρώτη στιγμή και ακολούθησαν συγκρούσεις για να περιορίσουν την δράση και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στην περιοχή του Πανεπιστημίου.

Πεδίο μάχης και οι δρόμοι του Βόλου: Μολότοφ, πέτρες, οδοφράγματα και δακρυγόνα

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ από τις αναθυμιάσεις των καμένων ελαστικών η ατμόσφαιρα επί ώρες ήταν αποπνικτική και εκλήθη σε αρκετές περιπτώσεις το ΕΚΑΒ για να παράσχει βοήθεια σε κόσμο που εγκλωβίστηκε στην περιοχή των σοβαρών επεισοδίων.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα τα επεισόδια τερματίστηκαν.

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Πέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στις 9 το βράδυ μια σφαίρα του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, διαπέρασε την καρδιά του με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Στο τελευταίο αντίο ήταν ο αδελφικός του φίλος, Νίκος Ρωμανός.

Δεν πέρασε πολλή ώρα από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του έφηβου μαθητή για να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Αμέσως έγιναν πορείες στο κέντρο της Αθήνας και χιλιάδες νέοι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιηθήκαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Στον Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Χανιά, Κομοτηνή, Βόλο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Τρίπολη. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Για αρκετές ημέρες συνεχίστηκαν οι μαζικές διαμαρτυρίες με χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, αλλά και πολίτες να ξεσηκώνονται, να διαδηλώνουν, να εξεγείρονται.

Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, ωστόσο έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις από φορείς της πόλης, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου 2010. Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχο και καταδίκασε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ένοχος κρίθηκε και ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Ωστόσο, ο Σαραλιώτης ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.

Οι δύο πρώην αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία. Από τον Απρίλη του 2017, έχει ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό.

Νύχτα φωτιάς σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση εκκαθάρισης από τα ΜΑΤ με αύρα (φωτό)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: