Νύχτα φωτιάς σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση εκκαθάρισης από τα ΜΑΤ με αύρα (φωτό)




Ευρεία επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ με δύο υδροφόρες ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο στα Εξάρχεια και είχε ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση των στενών γύρω από το Πολυτεχνείο από τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και την ανάσχεση των ομάδων των κουκουλοφόρων που εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε μία ευρεία περιοχή που εκτεινόταν σχεδόν σε όλη την συνοικία.

Στις 35 έχουν φτάσει έως αυτήν την ώρα οι προσαγωγές από το μεσημέρι σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ με εξαίρεση την οδό Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά.

Λίγο πριν τις 10 κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τραυματία από τα Εξάρχεια, όπου συνεχίζονται ως αυτήν την ώρα τα επεισόδια, κυρίως στην οδό Νοταρά.

Πριν από λίγο έπιασε φωτιά μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Τα επεισόδια συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων με κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και αλλά αντικείμενα και τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών.

Όπως μεταδίδει το OPEN βρίσκονται σε εξέλιξη τα επεισόδια στην οδό Στουρνάρη:

Σε εξέλιξη η πορεία

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνονται προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους “Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης”.

Και προσθέτουν: «Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού».

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας διεκόπη. Παράλληλα με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» είναι κλειστοί κι οι συρμοί διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Σοβαρά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη

Φωτιά ξέσπασε στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και σε διπλανό κτήριο,από ρίψη μολότοφ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά την πορεία για τα 10 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οχήματα της πυροσβεστικής προσέγγισαν την περιοχή με συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ και κατάφεραν να την θέσουν υπο έλεγχο πριν επεκταθεί.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδα περίπου 50-70 ατόμων βρήκε στην οδό Εγνατία από τη Θεολογική Σχολή, που τελεί υπό κατάληψη, και πέταξε βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Συντριβανίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια να κατευθυνθούν προς τη Θεολογική Σχολή.

Ο “κλεφτοπόλεμος” μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων των ΜΑΤ συνεχίζεται. Οι δρόμοι γύρω από τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) είναι κλειστοί.

Στις 35 οι προσαγωγές ως τώρα

Στις 35 έχουν φτάσει έως αυτήν την ώρα οι προσαγωγές ατόμων για τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι στο μαθητικό φοιτητικό συλλαλητήριο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος και για τα επεισόδια που συνεχίζονται απόψε στα Εξάρχεια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Παράλληλα πριν λίγο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τραυματία από τα Εξάρχεια, όπου συνεχίζονται ως αυτήν την ώρα τα επεισόδια.

Στις 19:30 οι προσαγωγές της Αστυνομίας ανέρχονταν σε 27 και σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ορισμένοι ανήλικοι.

Το μεσημέρι είχαν προσαχθεί δέκα άτομα για επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθητικού-φοιτητικού συλλαλητηρίου για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ενώ άλλα 14 προσήχθησαν αργότερα.

Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Κοραή και έγινε χρήση χημικών.

Σοβαρά επεισόδια εξελίσσονται αυτή την ώρα και γύρω από το ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη με ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους και χρήση χημικών από τα ΜΑΤ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/OPEN

Επεισόδια στην πορεία μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη (photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: