Παραποίησε τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ για τα F-35 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Έτσι φαίνεται…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε μία μη αληθινή δήλωση, στις Βρυξέλλες.

  • Ισχυρίστηκε ότι στο Μπουένος Άιρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Άγκυρα για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Όπου και αν ρωτήσαμε, μας είπαν ότι η φερόμενη δήλωση του κ. Τραμπ, όπως την παρουσίασε ο κ. Τσαβούσογλου, δεν μπορεί να είναι αληθινή με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και επειδή η παράδοση των F-35 στην Τουρκία αποτελεί ύψιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, για να πετάξουν τα F-35 στην Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμιστούν τα άστρα και αυτό -υπό τα σημερινά δεδομένα- δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο. Διότι πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να ακυρωθεί η παραγγελία του ρωσικού συστήματος S-400.

  • Όπως μας τόνισαν, εάν η Τουρκία ακυρώσει την αγορά, δικαιούται να παραλάβει τα F-35 και επίσης θα παραμείνει στο πρόγραμμα κατασκευής του αεροπλάνου, στο οποίο συμμετέχουν άλλες επτά χώρες. Εάν εγκαταστήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-35, τότε θα εκδιωχθεί και από το πρόγραμμα κατασκευής. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα πράγματα, και τα εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε και την επίμαχη δήλωση.

Βεβαίως, ζούμε στον «κόσμο» του Ντόναλντ Τραμπ, όπου οι σημερινοί εχθροί είναι οι αυριανοί φίλοι, και ανάποδα. Ενώ δείχνει να μην ξεχνά και να είναι εκδικητικός σε όσους δεν ακολουθούν την περπατησιά του, με ιδιαίτερη ευκολία μπορεί να αλλάξει γνώμη και να δικαιολογήσει και τις πλέον αδικαιολόγητες πράξεις.

Δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει εάν αύριο εξαπολύσει νέα πολεμική εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, ούτε να μας κάνει εντύπωση αν γράψει στο Twitter ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι φίλος του και καλός άνθρωπος. Είναι «άξιος» και ικανός για όλα. Μπορεί να μεταλλάσσεται σε κακό και σε καλό στο δευτερόλεπτο.

  • Ο Αμερικανός πλανητάρχης πάντα παίρνει την τελική απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα είναι και ορθή. Έχει ήδη διαπράξει πολλά λάθη, που τον εξέθεσαν.

Ταξιδεύοντας, η αμερικανική αποστολή, προς το Μπουένος Άιρες, ανακοινώθηκε επίσημα ότι η διμερής συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν δεν θα πραγματοποιηθεί. Αντ’ αυτής θα γίνει, μας ενημέρωσαν, ένα γρήγορο τετ-α-τετ.

Μέχρι σήμερα, οι συνεργάτες του κ. Τραμπ δεν έκαναν καμία ανακοίνωση, ως η επαφή των δύο προέδρων να μην είχε γίνει, ενώ οι άνθρωποι του Ερντογάν «διέρρευσαν» ότι πραγματοποιήθηκε πενηντάλεπτη συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν όλα τα θέματα του …κόσμου. Οι προσπάθειες μας για ενημέρωση επί του τετ-α-τετ δεν καρποφόρησαν καθώς ο Λευκός Οίκος είχε αποφασίσει συσκότιση, για ένα περίεργο λόγο.

Ένας συνάδελφος που γνωρίζει προσωπικά τον κ. Τραμπ, μου έλεγε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ξεχάσει τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όταν υποσχέθηκε την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον και στη συνέχεια «πρόδωσε» τον Αμερικανό πρόεδρο. Επίσης, ήδη ζητά την επιστροφή στην Αμερική και των υπολοίπων Αμερικανών πολιτών, που έχει φυλακίσει ο Ερντογάν.

  • Πίσω από τα χαμόγελα, η διαμάχη είναι έντονη. Ξαφνικά, μου έλεγε ο ίδιος συνάδελφος, την Πέμπτη υπήρξε μία οξύτατη αντιπαράθεση στο παρασκήνιο για τη Συρία. Από το πουθενά, και αφού έδειχνε να συμφωνεί, ίσως επειδή ανακίνησε το θέμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που επηρεάζει τον κ. Τραμπ, ο Λευκός Οίκος αντιλήφθηκε ότι η συμφωνία του κ. Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καλύπτει πλήρως το Ιράν και πετά έξω από τη Συρία την Αμερική.

Οι σχέσεις της Αμερικής με τις ΗΠΑ επηρεάζονται από πολλά γεγονότα. Και προβλέψεις δεν πρέπει να γίνονται. Μέχρι τον Ιούλιο του 2019 θα ζήσουμε πολλά «δράματα» μεταξύ του Παλατιού του Σουλτάνου και του Λευκού Οίκου…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Μόσχα κατεβαίνει στη Μεσόγειο: Η σύγκρουση Πούτιν και Τραμπ, ο Ταγίπ, η Ελλάδα και η Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: