Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επικείμενη κάθοδος στην Κύπρο της Τζέιν Χολ Λουτ, η κρίση στις δημόσιες μεταφορές, οι κομματικές διεργασίες με επίκεντρο τις επαφές του Προέδρου του ΔΗΚΟ και το πρόβλημα των αστέγων, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Σε ρυθμούς …Λουτ» γράφει ότι σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας, ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ, μπαίνει από αύριο η Λευκωσία. Η εφημερίδα φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Χρίστου Πουργουρίδη, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι κακώς φύγαμε από το Κραν Μοντάνα. Γράφει επίσης ότι το διαφαινόμενο εδώ και μέρες «έμφραγμα» στις δημόσιες μεταφορές είναι πλέον γεγονός.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Με τυφλοσούρτη μας έρχεται» γράφει ότι στις 5 και 6 Δεκεμβρίου ξεκινά η τελική περιοδεία της Τζέιν Χολ Λουτ στο Κυπριακό. Σε άλλο άρθρο της από την πρώτη σελίδα με τίτλο «’Game of Thrones’ αλά κυπριακά», η εφημερίδα αναφέρεται σε παιχνίδια εξουσίας από τους πρωταγωνιστές της κυπριακής πολιτικής σκηνής. Αλλού, προβάλλεται συνέντευξη στην εφημερίδα του Αντιπρόεδρος της ΑΛΚ ο οποίος αποτιμά την συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού Λεμεσού σε ιδιώτες.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ενοχοποιούν την πλευρά μας» γράφει ότι απάντηση στους επικριτές του για τη διαχείριση του Κυπριακού δίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με δήλωση του στον «Φ». Αλλού γράφει ότι τέλος Δεκεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα ανοίγει το φάκελο του εγκλήματος στην Κύπρο και κάνει λόγο για 154 ανεξιχνίαστους φόνους.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εμπαιγμός τα περί κοινωνικής πρόνοιας» συνομιλεί με τους Ανδρέα Φακοντή και Μάριο Μαυρίδη για τις αλήθειες και τα ψέματα της κοινωνικής πολιτικής. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα την εκδήλωση αλληλεγγύης του ΑΚΕΛ προς τα παιδιά της Παλαιστίνης τα οποία στερούνται του δικαιώματος στη ζωή. Αλλού γράφει ότι η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς συνέβαλε στην υιοθέτηση προτάσεων με όφελος για το σύνολο των δημοτών.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αγώνας για αποτροπή του χάους με τα λεωφορεία» γράφει ότι η Υπουργός Μεταφορών προσπαθούσε το Σάββατο βράδυ να αποτρέψει τις απεργίες στις δημόσιες μεταφορές στη Λεμεσό, στην Πάφο και στη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι ο οδηγός του ΠΑΣΥΚΑΦ Πανίκος Χρυσάνθου κέρδισε το κυπριακό βραβείο «Χρυσή Καρδιά» σε ειδική τελετή στην Πάφο. Γράφει επίσης ότι η εκ των ιδρυτών του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Cans for Kids» Ρόζι Χαραλάμπους θα διοργανώσει ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο για τους πρόσφυγες και τους άστεγους της Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παίγνια εξουσίας με επίκεντρο τον Νικόλα» γράφει ότι το μήλο της έριδος στην κόντρα επικράτησης μεταξύ Προεδρικού – Πινδάρου αποτελεί πλέον ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη της πρέσβειρας της Ιρλανδίας η οποία αναφέρει ότι δεν αναμένει αλλαγές στη δύναμη της Ιρλανδίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει ότι η Κίνα έχει θέσει υψηλό στόχο να καταστεί η παγκόσμια υπερδύναμη, καταλαμβάνοντας τη θέση των ΗΠΑ του Προέδρου Τραμπ.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «΄Χωρίς γάλα και ψωμί» γράφει ότι το φαινόμενο των αστέγων καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Αλλού γράφει ότι σε αμείωτα υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι κατά παρέκκλιση της πάγιας πρακτικής για απονομή προεδρικής χάριτος θεσπίστηκαν ειδικά κριτήρια με βάση τα οποία αποφυλακίζονται επτά παιδεραστές.

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/12/2018 11:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: