Φοβίζει το έργο που εξελίσσεται: Θεατές η Ελλάδα και η Κύπρος ή παράπλευρη απώλεια




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα μηνύματα από την Τουρκία προς την Αθήνα και τη Λευκωσία και μέσω αυτών και σε τρίτους επαναλαμβάνονται συνεχώς και έχουν ως στόχο είτε να ακυρώσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε να συμμετάσχει σε αυτό  η Άγκυρα αντλώντας οφέλη και φυσικό πλούτο.

Ποιο από τα δυο θα επικρατήσει είναι σήμερα το ζητούμενο ενώ ανοικτό παραμένει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να μην καταστούν εφικτές οι επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Να μείνει, δηλαδή, εκτός παιχνιδιού. Αυτό το τρίτο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για την Τουρκία και γι΄ αυτό και θέλει διακαώς να το αποφύγει.

  • Σε αυτή τη φάση, πρώτο δεδομένο είναι πως σε εξέλιξη βρίσκεται η γεώτρηση της  Exxon Mobil, διά του γεωτρύπανου Stena Icemax, στον στόχο «Δελφύνη» στο  θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν η γαλλική ΤΟΤΑΛ και η ιταλική ΕΝΙ ( που θα κινηθούν ως φαίνεται μαζί),

Έναντι αυτών των εξελίξεων, η Τουρκία επιλέγει την τακτική του εκφοβισμού με στόχο την αποτροπή. Ως αναμενόταν, οι απειλές δεν στρέφονται κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου. Κυρίως κατά της Κύπρου, που θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος, που εκτιμούν πως είναι και απροστάτευτη.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ανέφερε μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι «μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε βορείως, νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου τη δημιουργία ντε φάκτο κατάστασης η οποία παραβιάζει τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο». Ο Τούρκος αξιωματούχος  πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης», αν και τη χαρακτήρισε μία περιοχή με έντονη κινητικότητα.

Το σκηνικό αλλάζει συνεχώς. Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας φαίνεται να ξεπαγώνουν. Το φλερτ της επανασυγκόλλησης των σχέσεων περνά σε αυτή τη φάση από τη Συρία, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τους S-400.

Επί τούτου η Άγκυρα επιχειρεί να το παίξει διπλοπόρτι.

  • Οι S-400, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, αναμένονται να παραδοθούν γύρω στο Δεκέμβρη του 2019. «Εμείς δεν τους βλέπουμε ως εναλλακτικό πρόγραμμα, αλλά ως μία παράλληλη διαδικασία. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα, τα σύνορά μας είναι τεράστια. Με τους S-400 μόνο δεν καλυπτόμαστε. Από άποψη αναγκών ασφαλείας, μπορούμε να πάρουμε και τους Patriot και να τους χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε.

Αυτό το σενάριο δεν ενοχλεί τους Ρώσους. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί.

Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να παραμένουν θεατές στο θέατρο του παραλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν εργαλεία να αξιοποιήσουν και να αποτελέσουν μέρος του παιχνιδιού και όχι παράπλευρη απώλεια ενδεχόμενων νέων συνεργασιών και επαναθέρμανση παλαιότερων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Η κατοχή δεν έχει άλλη λέξη να περιγραφεί: Η ελευθερία δεν είναι συνώνυμο της «επανένωσης»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: