Την στήριξη της για την εξιχνίαση της τύχης των αγνοουμένων του 1974 εξέφρασε η Αυστραλία




Την στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων εξέφρασε ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο Samuel James Beever κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Beever για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο σε θέματα διασποράς όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, ο κ. Φωτίου έκανε «ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, επισημαίνοντας ότι χωρίς την ουσιαστική συνεργασία και συμβολή της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων μας δεν μπορεί να επιλυθεί».

Αναφέρθηκε επίσης «στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, επισημαίνοντας ενδεικτικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των εγκλωβισμένων στη γη των πατέρων τους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, προστίθεται, «επεσήμανε ακόμα ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή».

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας για θέματα διασποράς, κάνοντας εκτενή αναφορά στη σημασία υλοποίησης δράσεων στην Αυστραλία, όπου η διασπορά μας είναι πολυπληθής και οργανωμένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Beever «υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα τη σημασία που αποδίδει η Αυστραλία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κύπρος και Γαλλία “μπλοκάρουν” την απόπειρα Άγκυρας και Λονδίνου να επέμβουν στις πολιτικές της ΕΕ

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/11/2018 17:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: