Η πορεία του Πολυτεχνείου 45 χρόνια μετά την εξέγερση: Χιλιάδες κόσμου κράτησε τη μνήμη ζωντανή




Ολοκληρώθηκε η πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τα 45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κόμματα, οργανώσεις φοιτητικοί σύλλογοι και πολίτες πήραν μέρος στην πορεία και διαδήλωσαν με συνθήματα κατά του φασισμού και της δικτατορίας.

Μικροεπεισόδια συνέβησαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στην λεωφόρο Αλεξάνδρας χωρίς να πάρουν έκταση. Στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια υπάρχει ένταση γύρω από το Πολυτεχνείο με σποραδική ρίψη μολότοφ.

Η πορεία για το Πολυτενχείο

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη διαδήλωση για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα.

Στην κεφαλή της διαδήλωσης πορεύθηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974, ενώ του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε μπλοκ φοιτητών που κρατούσε την αιματοβαμμένη ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

H επέτειος του Πολυτεχνείου «μας επιφορτίζει με την ευθύνη να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις αγωνίες και στις ανάγκες της νέας γενιάς αυτού του τόπου που πάντοτε ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των μεγάλων αλλαγών προς τα εμπρός», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου.

«45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Νοέμβρης μας συγκινεί και μας εμπνέει. Μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο», σημείωσε στη δήλωσή ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη σημασία των αξιών της αλληλεγγύης, της ενότητας και της αποφασιστικότητας.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την επικαιρότητα του αγώνα του Πολυτεχνείου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται παρουσία σε νέους αγώνες «κατά της νεοφιλελεύθερης απολυταρχίας, του φασισμού, των νοσταλγών της χούντας, και της άκρας Δεξιάς στη χώρα μας και στην Ευρώπη».

«Για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και επιτροπεία. Για δίκαιη ανάπτυξη, με τους ανθρώπους της δουλειάς και της δημιουργίας στο προσκήνιο. Για περισσότερη δημοκρατία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη. Για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και το λαό μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκλεισε το μήνυμά του σημειώνοντας ότι «‘’Τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα ‘λεγαν αλήτες’’, κάνοντας μια παράφραση του στίχου του Οδυσσέα Ελύτη από το ποίημα «Η Μεγάλη Έξοδος».

Παππάς, Σκουρλέτης, Ρήγας στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. Κάποια στιγμή που το μπλοκ έφτανε στο ύψος της Αμερικανικής πρεσβείας, υπήρξε ένταση με ομάδα άλλων διαδηλωτών.

Ξεχωριστά η συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ

Η συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ ξεκίνησε λίγο αργότερα από την Ομόνοια με επικεφαλήςε τον Γ.Γ. Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Οι στόχοι και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, για κοινωνικά, δημοκρατικά, εργατικά-λαϊκά δικαιώματα μένουν ακόμα και σήμερα ανεκπλήρωτα και γι’ αυτό συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη για πάντα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην πορεία για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ένταση νωρίς στην Θεσσαλονίκη

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εορτασμών της 45ης εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ένταση επικράτησε προς στιγμήν, όταν μέλη φοιτητικών συλλόγων από τον χώρο της Αριστεράς προσπάθησαν να εμποδίσουν κάποιες αντιπροσωπείες να καταθέσουν στεφάνια και σημειώθηκε φραστική αντιπαράθεση. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που κατάφεραν όμως λίγο αργότερα να πλησιάσουν στο σημείο.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, άνθρωποι κάθε ηλικίας προσέρχονται στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς φοιτητές της εξέγερσης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν μετά τις 5 το απόγευμα με τις καθιερωμένες πορείες προς το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει τους προπηλακισμούς

Προπηλακισμούς εναντίον αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κατά την κατάθεση στεφάνων, που έγινε το μεσημέρι, στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

“Τα μέλη του Συνδέσμου, ο οποίος αποτελεί το φυσικό και θεσμικό εκπρόσωπο της αντίστασης κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, προπηλακίστηκαν από κάποιους, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς ιδιοκτήτες της Ιστορίας και των αγώνων του λαού”, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάζεται η “αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια, όπως και κάθε αντίστοιχη πράξη, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να αποστεώνει και να αλλοιώνει το νόημα της επετείου της 17ης Νοεμβρίου και να την απομακρύνει από το λαϊκό κίνημα”. “Σε μια εποχή μάλιστα που -όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση- ο φασισμός έχει σηκώσει κεφάλι, εκείνο που προέχει είναι η ενότητα και η συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου”.

Κατά την κατάθεση στεφάνων επικράτησε ένταση, όταν ομάδα φοιτητών, που φέρεται να πρόσκειται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, επιχείρησε να εμποδίσει διάφορες αντιπροσωπείες να πλησιάσουν το μνημείο.

Ρυθμίσεις της κυκλοφορίας και μέτρα ασφάλειας

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «45η Επέτειο του Πολυτεχνείου» και της πορείας που θα ακολουθήσει, θα ισχύσουν και σήμερα σύμφωνα με την αστυνομία. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν όλο το οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό

Λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής», ο οποίος θα κλείσει στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», που θα κλείσουν στις 16:30.

Να σημειωθεί ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς. Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τροποποιήσεις θα επέλθουν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.». Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Τα μέτρα ασφαλείας

«Δρακόντεια» είναι, τέλος, τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η αστυνομία ενόψει της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην επιχείρηση πρόκειται να συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε όλο το κέντρο και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και γενικότερα σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, στην περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτίρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένταση στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: