Πονοκέφαλος Brexit για την Μέι: Βροχή παραιτήσεων υπουργών με βουτιά στερλίνας και μετοχών




ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Βουτιά σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση δύο υπουργών (Brexit και Εργασίας) κορυφώνοντας τις ανησυχίες για το που μπορεί να οδηγήσει η αποφασισμένη λύση, στο εσωτερικό της χώρας.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

Την παραίτησή της από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit, ανεβάζοντας σε τρία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αποχώρησαν διαφωνόντας για την συμφωνία.

“Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο”, ανέφερε σε επιστολή της.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Οι παραιτήσεις που προηγήθηκαν

Η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Η Εσθερ ΜακΒέι είναι η τρίτη υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται σήμερα. Προηγήθηκαν ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ και ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα.

Είχε παραιτηθεί ήδη ο Ράαμπ

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγο νωρίτερα, είχε παραιτηθεί και ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Παραιτήθηκε Bρετανός υπουργός: “Δεν μπορώ να στηρίξω τη συμφωνία για Brexit”

Στις 25 Νοεμβρίου οι υπογραφές, εκτός απροόπτου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

“Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30” τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

“Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη”, οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν “αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

“Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια”, σχολίασε.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

“Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγεται, αλλά θα κάνω ο,τιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας”, κατέληξε ο Τουσκ.

Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση “θα είναι εντατική”, δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

“Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”, υπογράμμισε.

Η ΕΕ και η Βρετανία κατέληξαν την Τετάρτη το βράδυ σ ένα σχέδιο συμφωνίας σχεδόν 600 σελίδων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση.

Στις 25 Νοεμβρίου οι υπογραφές για το Brexit: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανακοίνωσε ο Τουσκ

“Η Κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας”

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Αντιδράσεις από Γαλλία και Γερμανία

“Είναι μια καλή είδηση” η συμφωνία δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit συνιστά μια καλή εξέλιξη και για τη γαλλική οικονομία και για την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

“Είναι μια καλή είδηση για την γαλλική οικονομία, είναι μια καλή είδηση για όλες τις γαλλικές επιχειρήσεις. Έχουμε κάθε συμφέρον το Brexit να γίνει ομαλά”, τόνισε.

Ο Λεμέρ πρόσθεσε ότι θα είναι ωστόσο “επιφυλακτικός” όσον αφορά τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για το Brexit, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία οριστικοποιηθεί να σέβεται διάφορους κανόνες για ζητήματα, όπως η φορολογική ρύθμιση.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ δήλωσε ότι, ενώ το Βερολίνο δεν επιθυμεί το Brexit, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η Βρετανία και η ΕΕ να έχουν στενές σχέσεις μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.

«Δεν θέλουμε ένα Brexit. Καθόλου», έγραψε ο Ροτ στο Twitter. «Είναι μια εξίσου επιζήμια κατάσταση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο λυπηρό. Ωστόσο, δεδομένων των περιστάσεων ένα ‘ήπιο’ Brexit και στενές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Το Brexit είναι ένα γεγονός, δήλωσε η Τερέζα Μέι: Έγκριση από ένα διχασμένο υπουργικό συμβούλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: