Ράλι καθόδου για την στερλίνα μετά τις παραιτήσεις δύο υπουργών και την αβεβαιότητα




Η λίρα σημείωσε σήμερα βουτιά έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, διαμαρτυρόμενος κατά του σχεδίου συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η παραίτηση του Ράαμπ οδήγησε σε πτώση το βρετανικό νόμισμα. Η λίρα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.

Οι βρετανικές μετοχές και οι κλάδοι που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το Brexit δέχθηκαν σήμερα σκληρό πλήγμα από την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, των λιανεμπόρων και των εγχώριων τραπεζών βυθίστηκαν ενώ ο δείκτης FTSE 250 κατέγραψε πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης. Η υποχώρηση της στερλίνας προσέφερε στήριξη στον δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καταγράφοντας άνοδο 0,3% στις 11:52 ώρα Ελλάδας.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες Barratt Development, Persimmon, Taylor Wimpey, Berkely Group κατέγραψαν πτώση από 4,9% έως 6,7%. Η μετοχή της Barclays σημείωσε βουτιά 6,6%, η RBS υποχώρησε κατά 6,2%, με τη μετοχή της Lloyds να καταγράφει απώλειες 4,4%, καθώς οι εγχώριες τράπεζες επλήγησαν από την παραίτηση του υπουργού, η οποία επέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα.

Στο ‘κόκκινο’ ήταν και οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης, με τη μετοχή της Marks & Spencer να υποχωρεί κατά 5,2% και της Next κατά 5%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters – AFP
15/11/2018 12:06

Πονοκέφαλος Brexit για την Μέι: Δύο παραιτήσεις υπουργών και βουτιά της στερλίνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: