Ο Γαβρόγλου στο Φανάρι για την συμφωνία εκκλησίας-κράτους: Κλήθηκε στο Πατριαρχείο η πρόξενος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να τον ενημερώσει για την συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία.

Πηγές προσκείμενες στο Φανάρι, αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση από την Εκκλησία της Ελλάδας για το περιεχόμενο των συζητήσεων και την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του προκαθήμενου που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη.

Ωστόσο σήμερα, συναντάται στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου γεγονός που πιθανόν να εκτονώσει την ένταση.

Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου εστιάζεται στο γεγονός πως με την “Πράξη του 1928”, οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Και οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με την ίδια Πράξη.

Όπως αναφέρουν πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένει ενημέρωση για το θέμα, προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνει η συμφωνία, στην Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει στις 27 Νοεμβρίου και να ληφθουν αποφάσεις για την περεταίρω στάση του Οικουμενικού Θρόνου.

Συνέρχεται εκτάκτως στις 16 Νοεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος, για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: