Μονομερείς ενέργειες βλέπει ο Μπαγίς με τους υδρογονάνθρακες: Ξαφνική επίθεση φιλίας στην Ελλάδα




Για μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας στην έρευνα και εξόρρυξη υδρογονανθράκων έκανε λόγο ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρώην υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο επεσήμανε πως τα προβλήματα μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών (Ελλάδα-Τουρκία) δεν μπορούν να λυθούν σε μία νύχτα και απαιτείται διάλογος.

  • «Στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων η επιμονή σε μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των τουρκοκυπρίων του νησιού, σαφέστατα δεν θα είναι παραγωγική για τις μακροπρόθεσμες θετικές προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περιοχή», είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς στην ομιλία του στην 1η ενότητα του “Thessaloniki Summit 2018”, με θέμα το γεωπολιτικό μέλλον των Βαλκανίων.Υποστηρίζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ο κ.Μπαγίς επισήμανε ότι η Τουρκία πλήρως και ενεργά υποστηρίζει την ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι «βλέπουμε τη συμφωνία των Πρεσπών ως ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, έχοντας την πεποίθηση ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας- Κοσόβου είναι το κλειδί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Επίσης, υποστηρίζουμε σθεναρά την ενότητα, εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά διάφοροι κύκλοι και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς εταίροι μας, προσπαθούν σθεναρά να να προσδώσουν στην Τουρκία την ετικέτα του παράγοντα αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Αυτές οι προσπάθειες είναι ανεδαφικές και παράλογες, εκτός αν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και στόχους», κατέληξε.

Κ.Σμιθ: “Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει το δικαίωμα της δημοκρατίας της Κύπρου για την αξιοποίηση των πόρων”

Στη συζήτηση που ακολούθησε τις αρχικές τοποθετήσεις των ομιλητών του πάνελ,η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, ερωτηθείσα σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξήγησε:

  • «Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν αναγνωρίζει το δικαίωμα δημοκρατίας της Κύπρου στην αξιοποίηση των πόρων και πιστεύουμε πως πρέπει να είναι προς όφελος δύο κοινοτήτων». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι «οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ρόλο αλλά το συγκεκριμένο δεν αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».

Αναφερόμενη στην αύξηση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις της στις ευρωατλαντικές σχέσεις υπογράμμισε τη δέσμευση της Βρετανίας σε ό,τι πρεσβεύει η συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία της «Διαδικασίας του Βερολίνου», που ανέλαβε η ‘Αγκελα Μέρκελ υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, κόντρα στο ευρωσκεπτικιστικό κλίμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
15/11/2018 18:04

Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τίποτα στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ράις του ΔΝΤ: Τι λέει για τις συντάξεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: