Η σύνοδος των Αυγούστων: Διεθνές συνέδριο για τον Μέγα Κωνσταντίνο στην Αυστρία




Στην αποκαλούμενη «Σύνοδο των Αυγούστων», η οποία αποτέλεσε πριν από 1710 χρόνια καμπή στην ιστορία της Ανθρωπότητας, καθώς σε αυτή επισφραγίσθηκε η ανάδειξη σε Καίσαρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, (του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αργότερα), ήταν αφιερωμένο το διεθνές συμπόσιο στην αυστριακή πόλη Πετρονέλ ανατολικά της Βιέννης, που έχει κτιστεί στον τόπο εκείνης της Συνόδου, στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ.

Το διεθνές συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρνούντουμ, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από χώρες που σχετίζονται με εκείνη την Σύνοδο των Αυγούστων, και παρόντες στην τελετή ολοκλήρωσής του, ήταν μεταξύ άλλων η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, ο παπικός νούντσιος στην Αυστρία, καρδινάλιος Πέτερ Τσουρμπρίνγκεν και η Ελληνίδα καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Ιόλη Καλαβρέζου, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς.

Στο προαύλιο του Μουσείου είχε θεμελιωθεί το 2008 το μνημείο της «Συνόδου των Αυγούστων», με την ευκαιρία των 1700 χρόνων από την σύγκλησή της στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ., όπου ο Κωνσταντίνος επικυρώθηκε ως Καίσαρας της Δύσης – γεγονός που του άνοιξε το δρόμο για να γίνει ο ίδιος αργότερα μονοκράτορας, ως κεντρικός πλέον αυτοκράτορας.

Η Σύνοδος των Αυγούστων στο Καρνούντουμ, υπό τον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό, αποφάσισε τις τύχες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για την οποία ο ίδιος, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισής της, είχε εισάγει νωρίτερα το θεσμό της «τετραρχίας». Στην ανάδειξη του σημαδιακού αυτού ρόλου του Καρνούντουμ, στην μετέπειτα θρησκευτική μετάβαση της Ευρώπης απ’ τους θεούς της αρχαιότητας στον χριστιανισμό, συνέβαλαν και οι έρευνες του Ελληνο-Ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη και σκηνοθέτη, καθηγητή Πιέρο Μπορντίν. Ο Πιέρο Μπορντίν πριν από 30 χρόνια, ίδρυσε και διευθύνει μέχρι σήμερα στο Καρνούντουμ, το διεθνώς γνωστό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ, ενώ ο ίδιος διοργάνωσε και το τωρινό συμπόσιο, όπως και τα προηγούμενα διεθνή συνέδρια για τη «Σύνοδο των Αυγούστων».

Σε χαιρετισμό του για τον πανηγυρικό εορτασμό της 1700ης επετείου της Συνόδου του Καρνούντουμ, στις 11 Νοεμβρίου του 2008, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνιζε «την αναγνώριση για την αρμόζουσα ανάδειξη και εκτίμηση αυτού του μεγάλου γεγονότος, στο οποίο χρωστούμε τον χριστιανικό Πολιτισμό και την Ταυτότητα της Ευρώπης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε παραστεί προσωπικά τον Νοέμβριο του 2014 στην τελετή μνήμης για τα θύματα των διωγμών κατά των Χριστιανών, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τότε στο αρχαιολογικό πάρκο του Καρνούντουμ, όπου είχε τονίσει το συμβολισμό του Καρνούντουμ στο Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας.

Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει άνθηση τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του, στα οποία και δίνονται κάθε χρόνο οι παραστάσεις του ομώνυμου φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών στα μουσεία της χώρας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

14/11/2018 18:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: