Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Βουλή, η απόφαση του Κακουργιοδικείου χθες για επιβολή προστίμων σε πρώην αξιωματούχους της Λαϊκής, τι προβλέπει το «ΕΣΤΙΑ» για εγγυητές ΜΕΔ, η ανησυχία για εθνικιστικό λόγο εντός του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και το άγριο φονικό χθες στην Αγία Νάπα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου.

«Δάσκαλε που δίδασκες και…» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» η οποία γράφει ότι «τσιγκούνηδες» με τους πολίτες αλλά «χουβαρντάδες» για τις τσέπες τους οι βουλευτές μας, αφού παρά τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αυξάνουν συνεχώς δαπάνες και ωφελήματα για τους ίδιους και τα κόμματά τους. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος διευκρινίζει ότι κεντρική ιδέα της πρότασής του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι η αποκέντρωση εξουσιών σε καθημερινά θέματα και η θετική ψήφος των Τ/κ σε θέματα που τους επηρεάζουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον ανελέητο πόλεμο των ανθρώπων του υποκόσμου αποδίδεται το νέο φονικό στην Αγ. Νάπα με θύμα των 33χρονο Κύπριο με γαλλικό διαβατήριο Gary Boris Χριστοδούλου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Μια τρύπα στο νερό οι διώξεις τραπεζιτών» γράφει ότι το Κακουργιοδικείο τιμώρησε χθες τα μεγαλοστελέχη της διοίκησης Βγενόπουλου με επιβολή χρηματικού προστίμου στη βάση του κατηγορητήριο που παρουσίασε η Νομική Υπηρεσία. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει για τη δολοφονία του 33χρονου στην Αγία Νάπα ότι του έστησαν καρτέρι, τον τραυμάτισαν, τον καταδίωξαν και τον εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Αλλού γράφει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εγείρει θέμα για την αύξηση της χορηγίας των κομμάτων κατά 52% το 2017, συγκριτικά με το 2015 αλλά και για την ενσωμάτωση έκτακτης χορηγίας 2,56 εκατ. στην τακτική χρηματοδότηση του 2018.

«Εγγυητές στο διηνεκές» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος του «Φιλελεύθερου» που γράφει ότι ένταξη μη εξυπηρετούμενου δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία στο σχέδιο Εστία, δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τους εγγυητές και όποιες άλλες εγγυήσεις εκτός εάν συμφωνήσουν διαφορετικά μεταξύ τους τράπεζα και δανειολήπτης. Αλλού γράφει ότι μέρος των αρχαίων τειχών της Νέας Πάφου ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή του αρχαίου ελληνιστικού θεάτρου της πόλης και ότι ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην επαρχία Πάφου κάνει λόγο για πολύ σπουδαίο εύρημα, «μνημειακών διαστάσεων». Σε άλλο θέμα ο «Φ» προβάλλει τη λίστα με τις διαγραφές οφειλών για φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις και κάνει λόγο για κυβερνητική πάσα €27,6 εκατ. σε σωματεία.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα «Εκκολάπτουν σε σχολεία το ‘αυγό του φιδιού’» και γράφει ότι ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα συχνά κρούσματα εθνικιστικού λόγου μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε αυτά προέρχονται από εκπαιδευτικούς λειτουργούς είτε από μαθητές. Αλλού γράφει ότι σε κοινωνική μάστιγα εξελίσσεται το πρόβλημα που εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της εξωφρενικής αύξησης των ενοικίων. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι τετελεσμένα επιχειρούνται να δημιουργηθούν με την υπουργική απόφαση για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και αναφέρεται σε οδικό δίκτυο 85 χλμ. 11 χώρους στάθμευσης, επτά αναψυκτήρια, τρία καταστήματα σουβενίρ και οκτώ σημεία για λεωφορεία.

«Ταρακουνήθηκε η Αγία Νάπα από τη δολοφονία σε αυτοκινητόδρομο» Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει για γκαγκστερικού τύπου δολοφονία και ότι ο Gary Boris Χριστοδούλου, κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου, βρέθηκε νεκρός με δύο σφαίρες στο κεφάλι γύρω στα 150 μέτρα από την ασημένια Μερσεντές του, στην άκρη του αυτοκινητόδρομου έξω από την Αγία Νάπα. Αλλού γράφει ότι τέσσερις πρώην αξιωματούχοι της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία δεν υπάρχει πλέον, κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα €150.000 και €120.000 από το Κακουργιοδικείο της Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Σπέχαρ ανέφερε πως υπάρχει ελπίδα για την λύση του Κυπριακού αλλά ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/11/2018 09:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: