Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η διαμόρφωση των όρων αναφοράς, η κατάληξη της συμφωνίας Λονδίνου και Βρυξελλών σε επίπεδο διαπραγματευτών επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, η γεώτρηση της ExxinMobil, που θα δώσει απαντήσεις για τη Δελφύνη και οι διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Λευκωσίας ότι η πλατεία Ελευθερίας θα είναι έτοιμη τέλος του χρόνου, είναι μερικά θέματα τα οποία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Νέα θέση Ερντογάν στο φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ» αναφέρει ότι για πρώτη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε να εμπλακούν οι εγγυήτριες δυνάμεις στη διαδικασία προσφορών για την εξόρυξη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος όπως είπε επιμένει σε μη λειτουργικότητα του κράτους. Αλλού γράφει ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Μεγάλες προσδοκίες μεγάλο και το ρίσκο» γράφει ότι το γεωτρύπανο της ExxinMobil θα δώσει απαντήσεις για τη Δελφύνη, σημειώνοντας ότι αν και το έργο θεωρείται υψηλού κινδύνου, εντούτοις οι προοπτικές για ένα πολύ καλό κοίτασμα είναι σημαντικές. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι οι εξαγωγές του χαλουμιού απέφεραν 180 εκ. το 2018, ενώ στόχος είναι όπως το 2023 οι εξαγωγές φτάσουν τα 300 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στους Κανονισμούς που αφορούν τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο « Κρύβει παγίδες η διαδικασία» αναφέρει ότι οι όροι αναφοράς στόχο έχουν να βοηθήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό ακόμα και εντός Ιανουαρίου. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας διαβεβαιώνει πως η Πλατεία Ελευθερίας θα είναι έτοιμη τέλος του χρόνου, ωστόσο η τάφρος κάτω από την πλατεία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Αλλού αναφέρεται στις οδηγίες που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας για ποινική έρευνα στα ηγετικά στελέχη του Συνεργατισμού.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Κλειδί προόδου είναι οι όροι αναφοράς» αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος τονίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να προσέλθει στις συζητήσεις για συμφωνία επί των όρων αναφοράς πολύ καλά προετοιμασμένος και στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού φιλοξενεί έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρει ότι ο τομέας της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης είχε το πιο χαμηλό ωριαίο εργατικό κόστος, αφού ανήλθε μόλις σε 7,50 ευρώ. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι το παλιό σύστημα κοινωνικών παροχών ήταν πιο αποδοτικό από το ΕΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι όροι αναφοράς και ότι η Τζειν Χολ Λουτ έδωσε στις δύο πλευρές χρονοδιάγραμμα 90 ημερών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου γιόρτασε χθες τα ονομαστήρια του και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να δηλώσει πως δεν τον ανησυχούν τα περί λύσης δυο κρατών, γιατί η Τουρκία θέλει όλη την Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σε επίπεδο διαπραγματευτών επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική” υπό τον τίτλο “Τέσσερις πυλώνες για μείωση ΜΕΔ” αναφέρεται στις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τους τέσσερις πυλώνες που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος για να βελτιωθεί η μεθοδολογία μείωσης των ΜΕΔ. Αλλού αναφέρει ότι οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανοδικά κινούνται οι τιμές ακινήτων και πως το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να έφθασαν στο ζενίθ.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/11/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: