Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Γενικό Σχέδιο Υγείας, οι παραιτήσεις στο ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου, η συνάντηση των ηγετών του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να επικεντρωθούν στα θέματα που τους ενώνουν καθώς και η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, δεσπόζουν στα κύρια θέματα.

Προβάλλονται επίσης η δήλωση του Λοϊζου Τζιωνή ότι βρισκόταν κάτω από ψυχολογική καταπίεση και στερητικό σύνδρομο κατά τη διάρκεια της πρώτης θεληματικής κατάθεσής του για το φόνο του ζεύγους στο Στρόβολο, το Κυπριακό, η διάσωση από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά άλλων δύο μνημείων στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Συμβιβασμός’ για την Κύπρο» και γράφει ότι σε μια κίνηση υπευθυνότητας, οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, συμφώνησαν χθες να παραμερίσουν τις διαφωνίες και διαφορές τους και να επικεντρωθούν σε όσα τους ενώνουν. Γράφει επίσης ότι σε ιδιαίτερα βαριά ατμόσφαιρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Προεδρικό του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Προβάλλει δήλωση επίσης του Μουσταφά Ακιντζί ότι γύρω από την Κύπρο ΄’στήνονται’ τρεις ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αγκάθι για το ΓεΣΥ και η αυτονόμηση» γράφει ότι στον αέρα βρίσκεται η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και αναφέρεται στις παραιτήσεις μελών του ΟΚΥπΥ ενώ ο Γενικός Ελεγκτής καταγγέλλει τη διαδικασία διορισμού του διευθυντή. Γράφει επίσης ότι πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο κοινωνικών μέτρων των 100 εκατ. Ευρώ. Γράφει αλλού ότι τη δημιουργία Γραμματείας για Ευρωπαϊκά Θέματα προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Μπλόκο και στην αυτονόμηση» γράφει ότι επικρατεί αναστάτωση στο Υπουργείο Υγείας μετά την εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενώ άρχισαν παραιτήσεις από μέλη του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Γράφει αλλού ότι ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνει στην Αίγυπτο η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας. Επίσης αναφέρει ότι άρχισαν να διατίθενται από το Τμήμα Δασών δέντρα για τα Χριστούγεννα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ράλι στα δάση και χωρίς μελέτη» και γράφει ότι άφωνοι έμειναν οι παρόντες στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος από τον κυνισμό και την αναλγησία των κυβερνώντων να εισηγούνται τροποποίηση κανονισμών για να επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας σε κρατικά δάση, ακόμα και περιοχές Natura. Η «Χ» προβάλλει επίσης τη διάσωση από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά άλλων δύο μνημείων στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Αλλού αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο ετήσιο πρόγραμμα δράσης 34,5 εκατ. Ευρώ για ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Με τίτλο «Ο ύποπτος για το φόνο προέβη σε ισχυρισμό για στερητικό σύνδρομο» και αναφέρει ότι ο Λοϊζος Τζιωνής προβάλλει τώρα ότι όταν έδωσε τις καταθέσεις του στην Αστυνομία για τον φόνο του ζεύγους στον Στρόβολο τελούσε υπό το καθεστώς στέρησης ουσιών. Προβάλλει ακόμη φωτογραφία από την επίσκεψη της Στέλλας Κυριακίδου του ΔΗΣΥ στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου. Γράφει επίσης ότι ο πληθυσμός της Κύπρου αυξήθηκε κατά 1,2% το 2017 παρά το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/11/2018 07:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: