Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στις συζητήσεις για το Κυπριακό για τις οποίες αναμένεται να υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις εντός Δεκεμβρίου, η προειδοποιήσεις Α. Νεοφύτου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη επίλυση του Κυπριακού, συνέντευξη του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών που ανοίγει τα χαρτιά του για το Κυπριακό, οι αντιπαραθέσεις γύρω από το ΓΕΣΥ, οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ και ο παράγοντας Τουρκία, η παρενόχληση Ελληνοκυπρίων γεωργών στη Δένεια και οι πολιτικές προεκτάσεις του θέματος καθώς και η ανάγκη δημιουργίας χώρου φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μας πιέζει ο χρόνος», προβάλει στο κύριο το θέμα συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην εφημερίδα, στην οποία επισημαίνει τους κινδύνους που παραμονεύουν από την μη επίλυση του Κυπριακού και τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι αύριο το Ανώτατο αποφασίζει για την τύχη της 56ης έδρας της Βουλής στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι τα λείψανα εφτά αγνοουμένων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας έχουν ήδη ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πέστε μας πρώτα ποια λύση θέλετε», προβάλει συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα στην οποία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρεται, ανοίγει τα χαρτιά του για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα μιλά με την ηλικίας 104 χρονών Λουκία Γαβριηλίδου, σύζυγο του Γαβριήλ Γαβριηλίδη η οποία αφηγείται ιστορίες από τη ζωή της το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη στο «Π» του δρ. Χάρη Αρμεύτη ο οποίος απαντά για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ, την ποιότητα της υγείας και τα «μαύρα».

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Εξελίξεις σε κινούμενη άμμο», γράφει ότι σε διάφορα επίπεδα και παράλληλες διαδικασίες, οι εξελίξεις εντός Δεκεμβρίου θα καθορίσουν πολλά αναφορικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Οζντίλ Ναμί στον «Φ», ο οποίος παραθέτει τον οδικό χάρτη και τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λευκωσία αγοράζει χρόνο στην προσπάθειά της για ανατροπή των κινήσεων που δρομολογούνται για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Δύο ταχυτήτων θέλουν να κάνουν το ΓΕΣΥ», γράφει ότι η μεγάλη ανησυχία είναι η δημιουργία εντός του ΓΕΣΥ δύο πακέτων υπηρεσιών, τονίζει ο ΟΑΥ. Αλλού γράφει ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι δείχνουν το δρόμο διαμηνύοντας ότι «Δεν πάει άλλο» και καλούν την Κυβέρνηση να τερματίσει πρακτικές απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπλόκο Ισραήλ σε Τουρκία στην ΑΟΖ», γράφει ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις Αναστασιάδη – Νετανιάχου μετρούν στη σκακιέρα διμερών -τριμερών συνεργασιών. Αλλού αναφέρει ότι τα «κίτρινα γιλέκα» απειλούν να φθείρουν πολιτικά τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ η Λεπέν καιροφυλακτεί και η μάχη των ευρωεκλογών προδιαγράφεται δύσκολη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ όπως διαφαίνεται από την ανταπόκριση σε επιστολές που απέστειλαν Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σχέδιο Αττίλας 2018» ότι διόλου τυχαία είναι η παρενόχληση γεωργών από ένοπλους Τούρκους στη Δένεια και ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τα ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανανέωση των όρων εντολής της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συμφωνία Μόσχας – Άγκυρας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον εξυπηρετεί τα σχέδια του Ερντογάν για να καταστεί η Τουρκία ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης. Αλλού γράφει ότι ξένος εμπειρογνώμονας στις συγκοινωνίες καταγγέλλει στη «Σ» ότι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν για να εκδώσει πλαστό τιμολόγιο με «καπέλο» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ , τα οποία θα πλήρωναν οι φορολογούμενοι.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι μικροί πρόσφυγες χρειάζονται νέο καταφύγιο», γράφει ότι τα τέσσερα κέντρα για ασυνόδευτος ανήλικους πρόσφυγες είναι υπερπλήρη σύμφωνα με οργανώσεις για τους πρόσφυγες. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμφωνήσει για το Brexit ύστερα από μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής σε σχέση με τις ισπανικές απαιτήσεις για το Γιβραλτάρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μέλλον των Μαρωνιτών στην Κύπρο είναι υπό απειλή μετά τη μη λήψη ουσιαστικών βημάτων από τ/κ πλευράς για την επιστροφή των Μαρωνιτών στα σπίτια τους στα κατεχόμενα.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
25/11/2018 10:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: