Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Πάιατ για την άσκηση ασύμμετρων απειλών των ειδικών δυνάμεων




Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, άσκηση στην οποία συμμετείχαν και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του Αμερικανικού Στρατού.

Αντικείμενο της άσκησης ήταν η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ παρέδωσε ειδικό εξοπλισμό στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ έγινε γνωστό ότι η δωρεά των ΗΠΑ προς την Ελληνική Ακτοφυλακή, θα ολοκληρωθεί με την παράδοση δύο υπερσύγχρονων σκαφών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια, το Λιμενικό Σώμα έχει διαδραματίσει σημαντική συνεισφορά στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ.»

Πρόσθεσε ότι σε στρατηγικό επίπεδο έχουν δοθεί οι κατάλληλες κατευθύνσεις και έχει τεθεί το πλαίσιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των συνόρων μας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι με τη δημιουργία Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η Ελλάδα θα έχει κατάλληλες δομές για να υποστηρίξει, για πρώτη φορά, σύνθετες διακλαδικές επιχειρήσεις, ενώ ευχαρίστησε τον αμερικανό πρέσβη, κ. Τζέφρι Πάιατ για την άοκνη συνεισφορά του στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και υπαρκτή είναι και αναγνωρίζεται και σε καμία περίπτωση δεν εκχωρούμε ούτε ένα εκατοστό τόσο στη θάλασσά μας όσο στον εναέριο χώρο μας και στη στεριά μας.

«Εργαζόμαστε συστηματικά για την ειρήνη και ταυτόχρονα παραμένουμε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων» τόνισε

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή να παρευρίσκομαι εδώ σήμερα. Θέλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την άσκηση, αλλά και να σημειώσω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία που προσφέρει η εν λόγω άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός που βλέπουμε εδώ ήταν στο επίκεντρο των εξαιρετικών συνομιλιών που είχα τον περασμένο μήνα με τον κ. Κουβέλη, όταν συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και κυρίως μεταξύ των Ακτοφυλακών μας και των Δυνάμεων Ασφαλείας μας.»

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας – ΗΠΑ, «την περίπλοκη περιοχή» της Μεσογείου και ευχαρίστησε τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων για τις υπηρεσίες τους, τον επαγγελματισμό τους και την αφοσίωσή τους στο καθήκον.

Σημείωσε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα εκπαίδευσης και εξοπλισμού έχει φτάσει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια και ότι προβλέπονται περαιτέρω με την Ελληνική Ακτοφυλακή, προγράμματα συνεργασίας, ασκήσεων, ανταλλαγών, παραχώρησης εξοπλισμού κλπ ύψους επιπλέον 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός που προσφέρουμε στη Μ.Υ.Α. θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές ικανότητες της μονάδας και θα την κάνει ακόμα καλύτερο εταίρο στην κοινή μας συνεργασία σε θέματα ασφάλειας», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Διονύσης Τεμπονέρας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο αρχηγός του Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσώπησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Αντιτρομοκρατική άσκηση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών: Έρχονται νέα σκάφη για τη ΜΥΑ

02/11/2018 21:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάρης Τσιριγώτης
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: