Αντιτρομοκρατική άσκηση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών: Έρχονται νέα σκάφη για τη ΜΥΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Μια ακόμη κοινή συνεκπαίδευση στις Ειδικές Επιχειρήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά σε λίγες ώρες και μάλιστα αυτή τη φορά στο κλείσιμο της αντιτρομοκρατικής άσκησης ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Παϊατ θ’ αποκαλύψει τον τύπο των τριών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων που παίρνει ως δώρο, στο πλαίσιο της Αμερικανικής βοήθειας, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Τα σκάφη αυτά θα είναι ικανά ν’ αναπτύξουν ταχύτητα παραπάνω από 50 κόμβους ενώ θα είναι κυριολεκτικά «αστακοί» από τον οπλισμό που θα φέρουν.

Επιπλέον, πληροφορίες από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, σε ειδικό χώρο που θα έχουν πρόσβαση μόνον ελάχιστοι επίσημοι καλεσμένοι, ανάμεσά τους φυσικά ο κος. Παϊατ, οι πολιτικές και φυσικές ηγεσίες των υπουργείων, Ναυτιλίας, Άμυνας, Προστασίας του πολίτη, θα φυλάσσεται ένα επιπλέον πολύτιμο υλικό που έχει φτάσει από τις Ηνωμένες πολιτείες, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητος εξοπλισμός» που αυτός θα είναι εκείνος ο οποίος θ’ αναβαθμίσει σε πολλές περιπτώσεις μελλοντικών επιχειρήσεων, το τακτικό επίπεδο των βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος.

  • Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς η κίνηση αυτή, της άσκησης παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογραφικών φακών, ήταν ένα αίτημα εκτός του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας και της Αμερικής η οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα «διαφημίζει» την χώρα μας, εκτός από σύμμαχο κι έναν ισχυρό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε εκατοντάδες στελέχη ειδικών επιχειρήσεων τα τελευταία δυο χρόνια έχουν περάσει από το ΚΕΝΑΠ της Σούδας, εκπαιδευόμενοι μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους σε πολλά σενάρια κυρίως αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι αυτός ο νέος εξοπλισμός, μόνο τα τρία πλωτά αγγίζουν σε κόστος περίπου τα 8 εκατομμύρια δολάρια και θα παραληφθούν σε λίγες μέρες, αναβαθμίζει και σχεδιάζει το αύριο του λιμενικού το οποίο θα αναλάβει πρώτο ένα μεγάλο βάρος, αυτό της ασφάλειας μιας περιοχής στην οποία θα φτάσει είτε ερευνητικό σκάφος είτε ένα πλωτό γεωτρύπανο καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήδη προχώρησε στις υπογραφές για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης. Άρα το Λιμενικό ήδη έχει κληθεί να πράξει έναν πρώτο άθλο με τα υπάρχοντα μέσα τα οποία φυσικά δεν αρκούν κι αυτό έχει γίνει γνωστό προς όλους. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο μέρα με τη μέρα η κάνουλα έχει αρχίσει να κλείνει επικίνδυνα και σ’ αυτό πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση.

Με πιο απλά λόγια το λιμενικό επιχειρεί και αυτό θα κάνει και το Πολεμικό Ναυτικό θα δηλώνει την ετοιμότητά του να συνεισφέρει σε ότι του ζητηθεί, όταν το ΛΣ κάνει πίσω ή αν τυχόν αλλάξουν οι κανόνες σ’ ένα ενδεχόμενο σενάριο απειλής.

Το ενεργειακό αύριο της Ελλάδας περνά πρώτα μέσα από την παντός είδους στρατιωτική διπλωματία και σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις αυτό έχει γίνει κατανοητό τόσο σε επιτελικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρησιακό με πρώτο παράδειγμα της διαρκή παρουσία της χώρας μας στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν ανώτατες πηγές ενημέρωσης.

  • Η Ελληνοαμερικανική άσκηση στο Ελληνικό

Μια από τις λίγες κοινές εμφανίσεις προσωπικού από τις Ειδικές Επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διακλαδικής Διοίκησης ΓΕΕΘΑ, με συνάδελφούς τους των Ειδικών τμημάτων Ελληνικής Αστυνομίας- Λιμενικού Σώματος, μαζί με Commandos των Ηνωμένων Πολιτειών σε αντιτρομοκρατική άσκηση, πραγματοποιείται σε λίγες ώρες από το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Μιας τέτοιας κλίμακας άσκηση είχε να δει η Ελλάδα από την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνας, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε πως όπως είχαμε γράψει στο Hellasjournal, πριν από λίγες εβδομάδες στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Κασταστροφών, μαζί με τμήματα βατραχανθρώπων του Λιμενικού και Navy Seals των Ηνωμένων πολιτειών βρίσκονταν στη Σούδα εκπαιδευόμενοι σε πολλά σενάρια.

  • Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, η ΕΚΑΜ της ΕΛ.ΑΣ, ομάδες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, της Ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού. Από την Αμερικανική πλευρά θα είναι στελέχη ειδικών επιχειρήσεων από την δύναμη που εδρεύει στην Ευρώπη.

Ο χώρος διεξαγωγής της αντιτρομοκρατικής άσκησης ανήκει, ως χώρος ευθύνης στις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η ομηρία μέσα σε ένα αεροδρόμιο ή σ’ ένα χώρο με ιδιαίτερη κίνηση από πολίτες, η βομβιστική επίθεση και οι τρόποι που θα δράσουν οι δυνάμεις ασφαλείας ώστε ν’ απεγκλωβιστούν πολίτες είναι ορισμένα από τα σενάρια ασύμμετρων απειλών που θα ασκηθούν οι ομάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Η Μοίρα «Θησέας» 331 σκίζει: Κράτησε τον τίτλο σε εκπαιδευτική άσκηση του ΝΑΤΟ (βίντεο)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: